Biznis 28.12.2016.

Elektrokrajina bolje poslovala na svim poljima

ČITANJE: 1 minuta

Direktor “Elektrokrajine” Seka Kuzmanović izjavila je juče da je ovo preduzeće i u 2016. godini nastavilo sa poboljšanjem poslovnih i finansijskih rezultata, što se ogleda kroz smanjenje distributivnih gubitaka, visok nivo naplate i rast prihoda i neto dobiti.

Ona je na tradicionalnom novogodišnjem prijemu rekla da su nastavili trend smanjenja distributivnih gubitaka stalnom rekonstrukcijom distributivne mreže, izmještanjem mjernih mjesta, uvođenjem daljinskog očitavanja potrošnje i otkrivanjem neovlašćene potrošnje električne energije.

– “Elektrokrajina” će 2016. godinu završiti sa distributivnim gubicima ispod nekada teško zamislivih 14 odsto, što je ujedno novi pozitivan rekord u istoriji preduzeća – rekla je Kuzmanovićeva.

Dodala je da je naplata konstantno prelazila 100 odsto zahvaljujući naplati potraživanja na osnovu reprograma i nagodbi putem medijacije. Govoreći o finansijskim rezultatima, istakla je da procjene pokazuju da će 2016. završiti sa prihodima i neto dobiti nešto većim od prošlogodišnjih. Kako bi zadovoljili potrebe kupaca, u 2016. su pojačane investicije, koje su u prvih devet mjeseci iznosile 15,6 miliona KM.

Ugovor sa Evropskom bankom

Kuzmanovićeva je najavila da će u januaru ili februaru potpisati ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj vrijedan 15 miliona evra za potrebe rekonstrukcije i modernizacije 30.000 mjernih mjesta u sljedeće tri godine.