“ELEKTROKRAJINA” Distributivni gubici na istorijskom minimumu

Elektrokrajina

Banjalučka “Elektrokrajina” je u prvom tromjesečju ove godine smanjila distributivne gubitke na 16,3 odsto, što je najniži sezonski nivo u poslijeratnoj istoriji ovog preduzeća.

“Elektrokrajina” je distributivne gubitke u prva tri ovogodišnja mjeseca u odnosu na isti lanjski period snizila za 1,8 procentnih poena, dok su u poređenju sa 2012. godinom niži za čak 8,6 odsto.

Seka Kuzmanović, direktor ovog preduzeća, kaže da je višegodišnji trend pada distributivnih gubitaka rezultat uspješne realizacije mjera koje se odvijaju u dva pravca.

“Jedan dio mjera predstavljaju namjenske investicije u rekonstrukciju distributivne mreže, s akcentom na izmještanje mjernih mjesta iz objekata potrošnje, dok drugi dio čine sistemske kontrole na otkrivanju i sankcionisanju neovlaštene potrošnje električne energije”, ističe Kuzmanovićeva.

Najveće elektrodistributivno preduzeće u RS je u prvom kvartalu realizovalo investicije u iznosu od 3,4 miliona, prvenstveno u izgradnju i sanaciju 52 kilometra distributivne mreže i 19 trafo-stanica.

Radnici “Elektrokrajine” su u obračunskom periodu otkrili 94 slučaja neovlaštene potrošnje električne energije u vrijednosti od 157.460 KM. Podsjećaju da krađa električne energije predstavlja krivično djelo sa zaprijećenom kaznom zatvora i novčanom kaznom za počinioce.

Rodoljub Topić, izvršni direktor za ekonomske poslove “Elektrokrajine”, izjavio je da ovo preduzeće i u 2018. godini čvrsto drži kurs pozitivnog poslovanja.

“Ukupni prihodi preduzeća u prva tri mjeseca iznosili su 66,5 miliona KM, dok je neto dobit zadržala lanjski nivo od 5,4 miliona KM, s tim da smo poslovni dobitak povećali za 700.000 KM”, istakao je Topić.

Rezultati za prvi kvartal 2018.

66,5 miliona KM prihodi

5,4 miliona KM neto dobit

3,4 miliona KM investicije

94 slučaja neovlaštene potrošnje

52 kilometra distributivne mreže

19 trafo-stanica

16,3 odsto distributivni gubici

(Nezavisne)

PROMOTIVNA VOŽNJA Bajkeri u Banjaluci upozorili da su i školarci učesnici u saobraćaju

U Banjaluci je danas organizovana promotivna vožnja u organizaciji Moto-klub “Bezbjednost”, zajedno sa Moto klubom “Maršal” i motociklistima iz Auto kluba “Garaža 78”, a uz podršku Auto-moto saveza Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Motociklisti su sa vidnim obilježjima „ŠKOLA JE POČELA, BAJKERI ČUVAJMO NAŠU DJECU“! prodefilovali gradom kako bi doprinijeli podizanju svjesti

ZA VIKEND Obustava saobraćaja sutra u centru Banjaluke

Zbog rolerijade će sutra od 7 do 17 časova, biti obustavljen saobraćaj u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Aleje svetog Save (Pozorište) do Bulevara cara Dušana (Ekvator). Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja, regulisanje i preusmjeravanje saobraćaja vršiće službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova RS. Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja na linijama javnog prevoza

LJUBIVOJE RŠUMOVIĆ U BANJALUCI “Moramo više pažnje da posvetimo čitanju da nam djeca rastu uz knjigu”

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka, Zoran Talić ugostio je danas istaknutog srpskog književnika Ljubivoja Ršumovića, uz čije su stihove odrasle mnoge generacije. Na sastanku kojem je prisustvovao i predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske, Predrag Bjelošević, predsjednik Zoran Talić zahvalio je pjesniku, što daje veliki doprinos književnosti, pozorištu i uopšte kulturi Banjaluke i Republike Srpske. Književnk Ljubivoje

Upoznajte najbogatiji “parking” u Banjaluci

Treći sprat stambene zgrade na broju 79A, u Karađorđevoj ulici u Banjaluci, jedan je od najbogatijih i najveselijih u gradu na Vrbasu. Goran Filipović, otac dvomjesečnog Jakova, priča za “Nezavisne” da dječijeg smijeha u njihovom hodniku ne nedostaje. Pored njegovog sinčića, u susjednim stanovima odrastaju još tri bebe. (Nezavisne)

SAJAM KNJIGE Dodijeljene nagrade najboljim izdavačima

Na 23. Međunarodnom sajmu knjige “Banjaluka 2018” u petak su dodijeljene nagrade najboljim izdavačima u nekoliko kategorija. Nagrada “Moštanica” za izdavački poduhvat godine dodijeljena je izdavačkoj kući “Obodsko slovo” iz Podgorice za zbirku “Izabrana djela Dragana Kolundžije” istoimenog autora.