“ELEKTROKRAJINA” Distributivni gubici na istorijskom minimumu

Elektrokrajina

Banjalučka “Elektrokrajina” je u prvom tromjesečju ove godine smanjila distributivne gubitke na 16,3 odsto, što je najniži sezonski nivo u poslijeratnoj istoriji ovog preduzeća.

“Elektrokrajina” je distributivne gubitke u prva tri ovogodišnja mjeseca u odnosu na isti lanjski period snizila za 1,8 procentnih poena, dok su u poređenju sa 2012. godinom niži za čak 8,6 odsto.

Seka Kuzmanović, direktor ovog preduzeća, kaže da je višegodišnji trend pada distributivnih gubitaka rezultat uspješne realizacije mjera koje se odvijaju u dva pravca.

“Jedan dio mjera predstavljaju namjenske investicije u rekonstrukciju distributivne mreže, s akcentom na izmještanje mjernih mjesta iz objekata potrošnje, dok drugi dio čine sistemske kontrole na otkrivanju i sankcionisanju neovlaštene potrošnje električne energije”, ističe Kuzmanovićeva.

Najveće elektrodistributivno preduzeće u RS je u prvom kvartalu realizovalo investicije u iznosu od 3,4 miliona, prvenstveno u izgradnju i sanaciju 52 kilometra distributivne mreže i 19 trafo-stanica.

Radnici “Elektrokrajine” su u obračunskom periodu otkrili 94 slučaja neovlaštene potrošnje električne energije u vrijednosti od 157.460 KM. Podsjećaju da krađa električne energije predstavlja krivično djelo sa zaprijećenom kaznom zatvora i novčanom kaznom za počinioce.

Rodoljub Topić, izvršni direktor za ekonomske poslove “Elektrokrajine”, izjavio je da ovo preduzeće i u 2018. godini čvrsto drži kurs pozitivnog poslovanja.

“Ukupni prihodi preduzeća u prva tri mjeseca iznosili su 66,5 miliona KM, dok je neto dobit zadržala lanjski nivo od 5,4 miliona KM, s tim da smo poslovni dobitak povećali za 700.000 KM”, istakao je Topić.

Rezultati za prvi kvartal 2018.

66,5 miliona KM prihodi

5,4 miliona KM neto dobit

3,4 miliona KM investicije

94 slučaja neovlaštene potrošnje

52 kilometra distributivne mreže

19 trafo-stanica

16,3 odsto distributivni gubici

(Nezavisne)

Strahinja Nikić, gitarista benda “MultiCultus”: Tehnologija je “pojela” čovjeka

Bend “MultiCultus” premijerno je predstavio video-spot za pjesmu “Urbanica” u klubu “Rock Symphony cafe” u Banjaluci. Sastav je u sklopu promocije održao i koncert u ovom klubu, a za ovu pjesmu kažu da spot govori o uticaju i ovisnosti modernog čovjeka. “Spot govori koliko smo postali ovisni o tehnologiji i koliko nas je ona ‘pojela’.

Runić i Zarić opet u Borcu

Dejan Zarić i Nebojša Runić su ponovo u redovima banjalučkog Borca, a potpisali su ugovore na godinu i po dana.

Uronite u svijet magije uz Huawei Mate 20 Lite

Huawei Mate 20 Lite je pouzdan kopilot visokih perfomansi na kojeg možete računati i pri najzahtjevnijim zadacima. Telefon impresionira velikim ekranom dok elegantna zadnja maska simetrične forme savršeno leži u ruci. Huawei Mate 20 Lite donosi zadivljujući pogled u svijet kroz FHD+ ekran a odlične dvostruke glavne kamere daju novi sjaj fotografijama i omogućavaju kreativno