“ELEKTROKRAJINA” Distributivni gubici na istorijskom minimumu

Elektrokrajina

Banjalučka “Elektrokrajina” je u prvom tromjesečju ove godine smanjila distributivne gubitke na 16,3 odsto, što je najniži sezonski nivo u poslijeratnoj istoriji ovog preduzeća.

“Elektrokrajina” je distributivne gubitke u prva tri ovogodišnja mjeseca u odnosu na isti lanjski period snizila za 1,8 procentnih poena, dok su u poređenju sa 2012. godinom niži za čak 8,6 odsto.

Seka Kuzmanović, direktor ovog preduzeća, kaže da je višegodišnji trend pada distributivnih gubitaka rezultat uspješne realizacije mjera koje se odvijaju u dva pravca.

“Jedan dio mjera predstavljaju namjenske investicije u rekonstrukciju distributivne mreže, s akcentom na izmještanje mjernih mjesta iz objekata potrošnje, dok drugi dio čine sistemske kontrole na otkrivanju i sankcionisanju neovlaštene potrošnje električne energije”, ističe Kuzmanovićeva.

Najveće elektrodistributivno preduzeće u RS je u prvom kvartalu realizovalo investicije u iznosu od 3,4 miliona, prvenstveno u izgradnju i sanaciju 52 kilometra distributivne mreže i 19 trafo-stanica.

Radnici “Elektrokrajine” su u obračunskom periodu otkrili 94 slučaja neovlaštene potrošnje električne energije u vrijednosti od 157.460 KM. Podsjećaju da krađa električne energije predstavlja krivično djelo sa zaprijećenom kaznom zatvora i novčanom kaznom za počinioce.

Rodoljub Topić, izvršni direktor za ekonomske poslove “Elektrokrajine”, izjavio je da ovo preduzeće i u 2018. godini čvrsto drži kurs pozitivnog poslovanja.

“Ukupni prihodi preduzeća u prva tri mjeseca iznosili su 66,5 miliona KM, dok je neto dobit zadržala lanjski nivo od 5,4 miliona KM, s tim da smo poslovni dobitak povećali za 700.000 KM”, istakao je Topić.

Rezultati za prvi kvartal 2018.

66,5 miliona KM prihodi

5,4 miliona KM neto dobit

3,4 miliona KM investicije

94 slučaja neovlaštene potrošnje

52 kilometra distributivne mreže

19 trafo-stanica

16,3 odsto distributivni gubici

(Nezavisne)

“STARTER PROGRAM” – podrška poslovnim idejama

U Republici Srpskoj u proteklih nekoliko godina pojavljuje se sve veći broj timova i poslovnih ideja koje nisu orjentisane samo na lokalno, već na regionalno i globalno tržište, rečeno je juče u Banjaluci nakon realizacije “Starter programa”, jednodnevne edukacije za pojedince i timove koji imaju poslovne ideje i žele da ih realizuju. Vladimir Ćorda iz “Start

PORESKA UPRAVA: Ističe rok za podnošenje godišnjih poreskih prijava

Poreska uprava Republike Srpske obavještava poreske obveznike da 31. marta 2019. godine ističe rok za podnošenje godišnjih poreskih prijava za 2018. i 2019. godinu. Kada su u pitanju fizička lica, 31. marta 2019. godine ističe rok za podnošenje Godišnje poreske prijave za porez na dohodak za 2018. godinu, zatim za podnošenje Godišnje prijave poreza po

Od danas pojačana kontrola pješaka i upotrebe mobilnog telefona

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske od danas na području cijele Republike Srpske vrše pojačane kontrole saobraćaja sa posebnim akcentom na kretanje pješaka i upotrebu mobilnog telefona u saobraćaju s ciljem smanjenja broja saobraćajnih nezgoda i posljedica po lica.

Usmrtio pješaka u Banjaluci pa pobjegao

Mijatović Radan (58) poginuo je sinoć oko 19 časova u saobraćajnoj nesreći na regionalnom putnom pravcu Banjaluka-Bronzani Majdan, u mjestu Jošikova voda.

Servisne informacije za 25. mart

Servisne informacije za ponedjeljak, 25. mart 2019. godine: Policijska uprava Na teritoriji grada desila su se tri krivična djela. Javni red i mir narušen je jednom, a prekršaja je bilo devet. Desilo se sedam saobraćajnih nezgoda u kojima su dva lica smrtno stradala , a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba hitne pomoći U Stanici hitne