Vijesti 18.11.2018.

“ELEKTROKRAJINA” Sa mreže isključeno 5.253 kupaca zbog neplaćanja struje

ČITANJE: 1 minuta

Banjalučko preduzeće “Elektrokrajina” za devet mjeseci ove godine isključio je sa mreže 5.253 kupaca zbog neplaćanja električne energije, rečeno je Srni u ovom preduzeću.

Iz “Elektrokrajine” ističu da je u ovoj godini zadržan visok stepen naplate, te da je za devet mjeseci iznosio 109,9 odsto uključujući i naplatu starih potraživanja.

– Prema neplatišama “Elektrokrajine” preduzima mjere kao što su isključenja sa mreže, tužbe i zaključenje sporazuma o nagodbi putem medijacije – rekao je portparol preduzeća Predrag Klincov.

On je istakao da preduzeće naročito vodi računa o ažurnoj naplati tekuće potrošnje kod kupaca sa kojima je u prethodnom periodu zaključeno sudsko ili vansudsko poravnanje.

Prema njegovim riječima, “Elektrokrajina” već četiri godine primjenjuje i model naplate potraživanja kroz postupak medijacije prilikom čega se sa dužnikom sklapa sporazum o nagodbi.

Klincov je istakao da je “Elektrokrajina” do sada zaključila više od 3.200 sporazuma o nagodbi na ukupan iznos duga sa uključenim kamatama većim od 50 miliona KM.

On je naglasio da se ova mjera pokazala izuzetno efikasnom, jer nivo naplate po tom osnovu premašuje 90 odsto.

Dužnik se sporazumom obavezuje na redovno plaćanje glavnog duga na rate, kao i redovno plaćanje tekuće potrošnje, uz predviđeni otpis kamate nakon uplate posljednje rate.

– Sporazum o nagodbi ima snagu izvršne isprave tako da u slučaju da dužnik ne izvršava svoje obaveze, preduzeće može da putem suda zatraži prinudno izvršenje prema dužniku na preostali iznos glavnog duga sa svim kamatama i troškovima medijacije – rekao je Klincov.

(Srpskainfo)