Svijet 15.10.2022.

Elitne iranske trupe i instruktori tajno ušli na okupirane dijelove Ukrajine kako bi pomogli Rusiji

ČITANJE: 2 minute

Elitne iranske trupe i instruktori tajno su ušli na okupirane dijelove Ukrajine kako bi pomogli Rusiji.Oni rade na obuci ruskih vojnika da upravljaju iranskim dronovima.

Na početku ruske invazije na Ukrajinu, izgledalo je prilično bizarno da bi Moskva mogla moliti Teheran da joj pošalje svoje instruktore i oružje i to posebno za napade na kopnene mete. Upravo onu vrstu vojne misije za koju je Rusija na papiru trebala biti veoma moćna. Međutim, kako se Putin preračunao u svojim planovima, a Zapad Zelenskom otvorio svoja skladišta najsofisticiranijeg oružja – Kremlj se u teškom očaju okrenuo Iranu, prenosi Srpska info.

Od njih su dobili bespilotne letilice, uključujući dronove kamikaze Shahed-136 i veće Mohajer-6. Vojni stručnjaci ocjenjuju kako bi Iran uskoro mogao obnoviti i ruske zalihe balističkih i krstarećih projektila koje su se u ruskim skladištima smanjile, a Iran ih ima i previše.

Britanski Mirror piše kako je 50 stručnjaka Korpusa iranske Revolucionarne garde (IRGC) raspoređeno da obučavaju ruske vojnike upravljati kamikaza dronovima. Poslani su na južni i istočni front sa stotinama bespilotnih letjelica Shahed-136. Sumnja se da su upravo Iranci u nekim napadima na ukrajinske ciljeve lično kontrolisali putanju leta Shahed-136. Kako navodi Mirror, timovi Korpusa iranske Revolucionarne garde stacionirani su u Dzankoiju na Krimu i oko Hersonu na jugu, gdje je jedan tim IRGC-a već uništen.

“Barem jedan od iranskih timova za obuku nedavno je pogođen i oni se aktivno love”, potvrdio je ukrajinski vojni izvor. On je takođe kazao kako već neko vrijeme sumnjaju IRGC-a pomažu Rusiji u njihovim napadima na civile. Vojni stručnjaci pak upozoravaju kako je Iran gladan novca. S druge strane moskovski arsenal projektila dugog dometa više nego kritičan, stoga očekuju da će i tu biti vojne saradnje.

Iranski su balistički projektili tradicionalno skrojeni za regionalne sukobe i oni spadaju u kategoriju dometa koji bi bio koristan ruskim oružanim snagama za rat u Ukrajini. Ideja da Iran prebaci balističke projektile Rusiji pojavila se i u iranskim medijima tokom vikenda.

U članku na francuskom jeziku iznesena je tvrdnja da je raketni napad na Bohorodične, u Donjeckoj oblasti, imao obilježja balističke rakete srednjeg dometa Khyber Shikan (MRBM) iranske proizvodnje. No, nema dokaza da je to tako, ni da su iranske rakete već poslane Rusiji. Članak je u međuvremenu uređen, a ti su dijelovi uklonjeni, piše Slobodna Dalmacija.

(Z.M)

Oznake: Iran, Ukrajina