Biznis 17.03.2023.

Elnos Grupa u fokusu: Oni su lideri regionalne zelene misije

ČITANJE: 4 minute

Ekspanzija projekata koji će donijeti čiste i bogate obnovljive izvore energije vrtoglavo raste, a svaki zeleni kilovat na tržištu konstantno dobija na vrijednosti. Jedno je sigurno, energetika budućnosti ima ozbiljnu namjeru da bude što više zelena. Elnos Grupa je godinama unazad važan link najvećih zelenih poduhvata u regiji i Evropi, a ambicije ove kompanije na ovom planu i dalje kotiraju jako visoko.

Ova kompanija danas zapošljava više od 630 radnika, posluje u 16 zemalja regije i Evrope, a ove godine će realizovati projekte bogatog energetskog zelenog miksa hidro, vjetro i solarne energije.

Ustupljena fotografija

Izvrsnost na djelu – HE Dabar i Perućica

Poduhvat izgradnje hidroelektrane Dabar (159,15 MW) za Elnos Grupu predstavlja dugo očekivani  izazov na domaćem terenu.

Razlog za to je veoma jednostavan – izgradnja hidroelektrane Dabar je najveći i najkompleksniji hidroenergetski projekat u regionu.

-Izgradnja hidroelektrane Dabar je projekat koji će pomjeriti granice inženjeringa kod nas. U okviru ovog poduhvata našim timovima je povjerena realizacija kompletne elektro i mašinske faze radova – kažu u Elnos Grupi.

U Elnos Grupi kao poseban izazov vide i početak velike revitalizacije hidroelektrane Perućica (307 MW),  najstarije hidroelektrane u Crnoj Gori, čiji će takođe biti važan dio.

Novi važni solarni megavati

Solar je favorit zelene tranzicije i borba za njegove „zlatne“ megavate u EU u punom je jeku. U ovom kontekstu prošle i ove godine Elnos Grupa pravi nove važne iskorake. Timovi ove kompanije trenutno završavaju izgradnju solarne elektrane Bukovica (6,25 MW), njihovog prvog projekta iz oblasti solara u Hrvatskoj, dok u BiH u aprilu ulaze u projekat izgradnje solarne elektrane Medeno polje (4,9 MW).

Ustupljena fotografija

U lovu na energiju vjetra

Spretno i punom parom ekipe Elnos Grupe su ove godine nastavile graditi vjetropark Krivača (103 MW), prvi vjetropark Srbije koji nastaje južno od Save i Dunava. U okviru ovog projekta kompanija je glavni ugovarač koji gradi Balance of Plant – BoP, odnosno putnu infrastrukturu u prvoj fazi projekta i Connection Works – CW, odnosno priključke ovog vjetroparka na prenosnu mrežu u prvoj i drugoj fazi projekta.

Od Poljske do Velike Bitanije

Za Elnos Grupu je prošla, 2022. godina bila jako uspješna, a osim niza podviga realizovanih na Islandu, u Švedskoj, Njemačkoj i u regiji, u Elnos Grupi su posebno ponosni na uspješno otvaranje dva nova važna evropska tržišta – Češke i Poljske, te na ogromne ostvarene iskorake u Velikoj Britaniji i one koji tek slijede u Danskoj.

– U Češkoj već radimo rekonstrukciju 400 kV dalekovoda V-413 koji će obezbijediti sigurnije napajanje stambenih i privrednih objekata u širem području Praga. Naši timovi su i ove godine nastavili postizati odlične rezultate u okviru poduhvata High Speed 2 u Velikoj Britaniji. U pitanju je trenutno najveći infrastrukturni projekat u Evropi. U okviru ovog poduhvata timovima Elnos Grupe su povjereni zadaci: projektovanja, izrade, isporuke i instalacije 46 distributivnih trafostanice za napajanje velikih gradilišnih mašina za bušenje tunela. Poslovni putevi nas krajem ove godine vode i u Dansku gdje ćemo krajem godine početi izgradnju 400 kV dvosistemskog dalekovoda dužine 150 kilometara – dodaju u Elnos Grupi.

Ustupljena fotografija

Energetske veze nove generacije

U ovoj kompaniji ističu da su usmjereni na realizaciji novih i sve zahtjevnijih projekata uz primjenu modernih tehnologija. Primjer za to je svakako i projekat HVDC DolWin 5, čak treći HVDC poduhvat čiji je ova kompanija dio.

-HVDC tehnologije su revolucionarna rješenja koja prenose velike količine energije, na velikim udaljenostima, uz znatno manje gubitke. Do sada smo bili dio HVDC projekta NordLink i MONITA, a sada smo dio relizacije HVDC projekta DolWin 5 u Njemačkoj. Ova HVDC interkonekcija će imati kapacitet 900 MW i biti dugačka 130 kilometara i povezaće novi offshore vjetropark na visokonaponsku mrežu na njemačkoj obali – kažu u Elnos Grupi.

Ustupljena fotografija

Elnos Grupa na „SET  Trebinje 2023”

Elnos Grupa je generalni sponzor konferencije SET 2023 koja će se održati od 22. do 24. marta u Kulturnom centru grada Trebinja. Ovaj događaj okuplja najveće regionalne i evropske stručnjake iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Imajući pred sobom isti cilj – afirmaciju obnovljivih izvora energije i efikasnu energetsku tranziciju u regiji, Elnos Grupa četvrtu godinu za redom podržava održavanje Samita energetike Trebinje.

(A.M.)