Svijet 15.10.2022.

Elon Musk se predomislio: Plaćaćemo internet Ukrajini

ČITANJE: 1 minuta

Eon Musk, najbogatiji čovjek na svijetu i osnivač SpaceX-a, predomislio se u vezi nedavne odluke da više ne finansira internet Ukrajincima putem svog sistema Starlink. Objavio je to na Twitteru, gdje je naveo da će nastaviti  finansirati ukrajinsku vladu, prenosi Index.hr.

Podsjetimo, Musk je prije par dana rekao da njegova kompanija SpaceX ne može beskonačno financirati internetski servis Starlink u Ukrajini ni poslati toj zemlji još nekoliko tisuća terminala te je zatražio od Pentagona da se uključi u donacije.

“SpaceX ne traži nadoknadu dosadašnjih troškova, ali također ne može neograničeno vrijeme finansirati postojeći sitem ni uz to poslati još nekoliko hiljada terminala, koji imaju i do 100 puta veći podatkovni kapacitet od tipičnih domaćinstava. To je nerazumno”, napisao je Musk na Twitteru.

Musk je aktivirao servis Starlink u Ukrajini krajem februara, nakon što su internetske usluge u zemlji prekinute zbog ruske invazije. SpaceX je od tada donirao hiljade terminala.

Zamjenik ukrajinskog premijera Mihajlo Fedorov rekao je ovaj tjedan da su Starlink servisi pomogli u obnovi energetske i komunikacijske infrastrukture u kritičnim područjima nakon više od 100 ruskih napada krstarećim raketama.

Musk je naveo da Starlink troši gotovo 20 miliona dolara mjesečno na održavanje satelitskih servisa u Ukrajini. Nedavno je rekao da je SpaceX potrošio oko 80 miliona dolara kako bi omogućio i podržao Starlink u Ukrajini.

(Z.M)

Oznake: Elon Musk, Ukrajina