Region 20.06.2022.

ENERGETIKA U FOKUSU: Vučić i Kurti se sastaju u utorak u Briselu

ČITANJE: 1 minuta

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak organizovaće sutra u Briselu novu rundu dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača, rekao je portparol EU Peter Stano.

On je naveo da će razgovori biti fokusirani na finalizaciji mape puta koja bi trebalo da olakša primjenu dogovora o energetici iz 2013. i 2015. godine.

– Razgovaraće se i o drugim pitanjima, uključujući i pripreme za sljedeći sastanak dijaloga na visokom političkom nivou – rekao je Stano.

U diplomatskim izvorima u Briselu kažu da su Beograd i Priština gotovo finalizovali dogovor o primjeni sporazuma o energetici, a da su i pregovori o deklaraciji o nestalim licima u završnoj fazi, javio je Tanjug.

Zvaničnici EU najavili su i da prije ljetne pauze očekuju da će se u Briselu održati još jedna runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou.

Prema istom izvoru, na toj rundi bi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti mogli da potvrde eventualni dogovor o energetici i nestalima postignut na nivou glavnih pregovarača.

(Srna/SB)