Biznis 10.02.2017.

Energetske večeri sa građanima nastavljene predavanjem o ekstremima u Banjaluci izazvanim klimatskim promjenama

ČITANJE: 2 minute

Predavanjem na temu “Ekstremi u Banjoj Luci izazvani klimatskim promjenama” sinoć je nastavljena serija besplatnih radionica Energetske večeri sa građanima Banjaluke, u Inovacionom centru Banja Luka.

Predavanje je održao prof. dr Goran Trbić sa Prirodno – matematičkog fakulteta, koji je govorio o uzrocima klimatskih promjena, promjenama temperature na globalnom i lokalnom nivou, padavinama, sušnim periodima, te predviđanjima baziranim na klimatskim modelima.

“U Banjaluci su srednje temperature povećane za preko 2 stepena, što uslovljava promjenu i drugih parametara. Povećan je intenzitet i suša i padavina a klimatski modeli pokazuju da će ovaj trend promjena biti nastavljen i u budućnosti: povećanje temperatura, intenziviranje ekstrema u smislu olujnih nepogoda, dana sa gradom i slično. Globalne emisije CO2 su stabilne, ali treba raditi na njihovom daljem ublažavanju, ali i lokalnom prilagođavanju, jer baš kako je i Darvin rekao – tokom evolucije ne preživljavaju ni najjače, ni najinteligentnije vrste, nego one koje su najprilagodljivije promjenama“, rekao je dr Goran Trbić.

Ovogodišnje Energetske večeri sa građanima Banjaluke održavaju se svakog četvrtka u toku februara i marta, od 18h, u prostorijama Inovacionog centra Banja Luka (Dr Mladena Stojanovića 4). Teme o kojima će se govoriti tokom narednih radionica su: mala ložišta kao zagađivači vazduha u Banjaluci (16.02.), ekološki prihvatljivi energenta za zagrijavanje objekata (23.02.), pravilno postavljanje termoizolacije na objekte (02.03.), te o tome kako zagrijati objekat koji nije u sistemu daljinskog grijanja (09.03.).

Energetske večeri sa građanima Banjaluke, Tuzle i Mostara, u organizaciji Centra za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle i EFEKT mreže, u saradnji sa ENKON d.o.o za energetski i ekonomski konsalting u Banjaluci se održavaju treću godinu zaredom. Osim što daju niz praktičnih savjeta za finansiranje mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima, imaju za cilj edukaciju građana iz oblasti energetske efikasnosti i zaštite okoline, te predstavljanje načina i mogućnosti smanjenja računa i potrošnje energije u domaćinstvima.

Energetske večeri sa građanima su besplatne za sve zainteresovane građane, a članovi CRP-a i EFEKT mreže su tokom radionica, uz predavače, na raspolaganju građanima za pitanja i savjete. Pozivamo sve građane da nam se pridruže četvrtkom od 18h u prostorijama Inovacionog centra Banja Luka.