Politika 17.01.2016.

Engdal: Srbi ne treba da gledaju svjetske moćnike sa strahopoštovanjem

ČITANJE: 2 minute
engdal
Američki geopolitičar Vilijam Engdal smatra da će svjetski moćnici nastaviti politički pritisak na Srbiju i druge male zemlje, ali da one ne treba da im daju dodatnu energiju time što će ih doživljavati sa strahopoštovanjem ili ih se plašiti.

Engdal za “Večernje novosti” kaže da je Srbija uspjela da sačuva identitet više od hiljadu godina i da zbog toga ne treba da se boji. “Ako vjerujete u sebe, u suštinsku dobrobit, stvorićete čuda. To je pitanje moralnog poštenja, a ne novca ili oružja”, poručio je Engdal, koji je dobar poznavalac situacije na Balkanu.

Kada je riječ o političkoj situaciji, Engdal smatra da Srbija treba da bude iskrena i u odnosima sa korumpiranom EU, ali i da razvija i produbljuje veze sa Rusijom i evroazijskim zemljama Šangajske organizacije za saradnju, uključujući Kinu, gdje leži pozitivna budućnost i Srbije i Evrope.

On ističe da je za krvavi talas terorizma koji je zahvatio čovječanstvo kriva američka “kuhinja”, obrazlažući to tajnim vezama Vašingtona i “Islamske države”.

-CIA i Pentagon su naoružali džihadiste da bi ih iskoristili kao mašine za ubijanje u borbi za američki prevlast u svijetu- rekao je Engdal.

On ocjenjuje da su migrantsku krizu projektovale iste one sile koje provociraju rat u Siriji i Iraku, a to su Turska, Saudijska Arabija i Vašington koji pomažu i ne baš tajno podržavaju “Islamsku državu”.

On ocjenjuje da je čovječanstvo u ranoj fazi novog svjetskog rata, zahvaljujući tajno povezanom društvu, uglavnom u SAD i Velike Britaniji, koje strahuje od gubitka svoje hegemonije.

-Boji se nastanka nove Evrope koja neće biti pod nadzorom NATO, strahuju od uspona suverenih, ekonomski snažnih nacija u Evroaziji – od Rusije, preko Kine do Indije – koje imaju snagu da dovedu u pitanje američku nadmoć- kaže Engdal.

Prema njegovim riječima, da bi pobijedio “Islamsku državu” svijet mora da zaustavi ludi, umno poremećeni vahabijski pokret koji nema veze sa suštinom islamske religije, ali ima sa upravljanjem naftom u Iraku, Siriji i Jemenu.

Engdal smatra da su Rusija i Kina danas strateški bliže nego ikada u istoriji i da je to budućnost, ne samo Evrope već i Balkana.

-Sada Rusija i Kina sarađuju u mnogim oblastima, na novim `putevima svile`, na projektima željeznica, u vojnoj odbrani… Zalihama zlata čuvaju i drže čvrstima svoje valute nasuprot sve bezvrednijem dolaru ili na vještački način naduvanom evru- rekao je Engdal.

On ističe da Rusija i Kina stvaraju i grade, dok Vašington i NATO uništavaju i hrane konflikte na staroj rimskoj poslovici “zavadi pa vladaj”.

(Agencije)