Magazin 09.05.2016.

Engleski diplomata obožava “fiću”

ČITANJE: 2 minute

20160508105908_368614

Džeremi Long (37) drugi je savjetnik Ambasade Velike Britanije u Beogradu, a gdje god se pojavi, pažnju privlači svojim oldtajmerom.

Ako vidite čovjeka kako parkira crvenog “fiću” s diplomatskim tablicama, znaćete da je to Džeremi.

– U Italiji sam vidio “fijat sičento”. Zatim sam u Srbiji shvatio da i “Zastava” ima automobil gotovo identičan njemu. Pošto mi se veoma svidio, 8. januara ove godine kupio sam ga sebi na poklon za pravoslavni Božić – objašnjava Džeremi na čistom srpskom jeziku.

Kako kaže, “fića” je dobar za Beograd jer može da se parkira bilo gdje.

– Ljudi prvo primjete “fiću”, a potom i tablice ambasade. I pitaju se otkud diplomatske tablice na tom automobilu? – kroz osmijeh priča vlasnik.

Najveća razdaljina koju je prešao “fićom” bila je do Kragujevca.

– Jednom mi se samo desilo da sam tokom vožnje pretekao drugi automobil – iskreno priznaje.

Kako Džeremi kaže, “fiću” je najteže voziti zimi.

– Kad završiš s vožnjom, sve ti smrdi! I kosa, i koža, i odjelo. To je sve zbog toga što topao vazduh za grijanje zapravo dolazi iz motora – kaže Džeremi.

Ljeti je drugačije.

– Nemam klimu pa moram da otvaram prozore. I to ne na dugme! – smije se Džeremi i dodaje da je “fića” idealan za proljeće i jesen ako nije jaka kiša i da na njemu uvijek ima nešto za popravku.

U Beograd je Džeremi stigao iz Prištine, gdje je službovao dvije godine.

– Posljednje dvije i po godine sam u Beogradu. Beograd je super grad. Zato sam odlučio da produžim posao još jednu godinu. Tako da ću biti Beograđanin sigurno do septembra 2017. godine – kaže Džeremi.

(Blic)