Sport 18.06.2024.

Englezi otkrili zašto je UEFA pokrenula postupak protiv Srbije

ČITANJE: 2 minute

Evropska fudbalska unija (UEFA) pokrenula je danas disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije zbog ponašanja navijača na utakmici protiv Engleske u prvom kolu Evropskog prvenstva u Njemačkoj.

Naime, prema pisanju medija u Engleskoj, UEFA je pokrenula istragu protiv “orlova” nakon što su prijavljeni majmunski krici upućeni engleskim igračima. Glavno tijelo evropskog fudbala imenovalo je inspektora koji će sprovesti disciplinski postupak povodom navodnog diskriminatornog ponašanja, koje je prijavio svjedok na tribinama tokom prvog poluvremena utakmice u Gelzenkirhenu u subotu uveče.

Pored istrage, UEFA je optužila Fudbalski savez Srbije za dva prekršaja: bacanje predmeta i prenošenje provokativne poruke neprikladne za sportski događaj. Posljednja optužba odnosi se na prikazivanje zastave povezane sa paravojnim pokretom koji je bio uključen u etničko čišćenje tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Portparol UEFA izjavio je: “Nadalje, inspektor za etiku i disciplinu UEFA sprovešće disciplinsku istragu povodom navodnog diskriminatornog ponašanja.”

Incident se dogodio pred oko 50.000 gledalaca, među kojima je bilo oko 8.000 srpskih navijača. Zvaničnici UEFA su prije utakmice razgovarali sa engleskim timom i kapitenom Harijem Kejnom, podsjećajući ih na protokol u tri koraka za rješavanje rasističkog ponašanja. Ovaj protokol je naglašen tokom tehničkih brifinga prije turnira širom Evrope.

Daily Mail navodi i to da Srbija ima dugu istoriju problematičnih incidenata u međunarodnom fudbalu, prenosi Telegraf.rs.

“Tokom prošlog Svjetskog prvenstva u Kataru, srpski navijači su prikazivali fašističke slogane i upućivali rasističke povike prema etničkim Albancima tokom utakmice protiv Švajcarske. Godine 2019, Srbiji je naloženo da igra utakmicu bez prisustva publike nakon sličnog ponašanja tokom poraza od 4:2 protiv Portugala u Beogradu. Dvije godine ranije, brazilski vezista Partizana, Everton Luiz, zaplakao je zbog majmunskih povika i drugih uvreda navijača rivalskog kluba FK Rad”, piše Daily Mail.

Dok UEFA nastavlja istragu, dodatne informacije će biti dostupne javnosti. Ovaj stalni problem naglašava potrebu za kontinuiranom budnošću i strogim mjerama u borbi protiv rasizma u fudbalu.