Vijesti 15.02.2016.

Entitetski ribolovci na “prvoj liniji”: Ko ima pravo da peca?

ČITANJE: 3 minute
ribolov
Table na rijeci Usori koje označavaju područje kojim upravlja sportsko-ribolovno društvo “Bosna” iz Doboja /Republika Srpska/ ponovo su uklonjene i oštećene jer iz ribolovnog društva “Kulina”, iz Doboj Juga /Federacija BiH/, tvrde da je područje upravo njima dato na upravljanje.

Predsjednik upravnog odbora sportsko-ribolovnog društva “Bosna” Darko Mitrović tvrdi da se radi o tablama postavljenim u četvrtak zajedno sa sportsko-ribolovnim društvom “Klen” iz Usore u Federaciji BiH /FBiH/.

Tim tablama je obilježeno ribarsko područje koje odgovara međuentitetskom razgraničenju i pripada Republici Srpskoj.

Mitrović pojašnjava za Srnu da se radi o prostoru od 400 metara uzvodno od ušća rijeke Usore u Bosnu, do takozvanog Marijinog vrela sa lijeve obale i “Ljubavnog puta” sa desne obale.

Prema njegovim riječima, do nesporazuma oko vlasništva nad ovim ribolovnim područjem došlo je 2014. godine promjenom rukovodstva udruženja “Kulina” iz Doboj Juga.

Od tada se oni pozivaju na “sporne, nejasne i prepravljene koncesione ugovore resornog ministarstva Zeničko-dobojskog kantona”.

Osporavajući navode ribolovaca iz “Kuline” i mogućnost da taj prostor pripada njima, Mitrović ukazuje na članove Zakona o ribarstvu Republike Srpske i Zakona o slatkovodnom ribarstvu FBiH, koji entitetsku granicu jasno određuju kao granicu zone ribarstva.

On navodi da od 2014. godine članovi tog udruženja jednostrano uklanjaju postojeće i postavljaju svoje table o vlasništvu, uzurpirajući tako sve ribolovne zone na Usori, o čemu su obaviještene sve nadležne lokalne i republičke institucije Republike Srpske, te Centar javne bezbjednosti Doboj.

Uzrok takvog ponašanja “Kuline” Mitrović vidi u ostvarivanju prava na ubiranje dnevnih naknada na osnovu vlasništva nad upravljanjem ribolovnim područjem.

On ističe da je prethodna uprava “Bosne” prema “Kulini” zaobilazila zakonsko pravilo da član sportsko-ribolovnog društva “Bosna” može biti samo lice sa prebivalištem iz ovog grada, dok drugi ribolovci moraju plaćati talon ili se zaključuje ugovor o pravu reciprociteta.

Mitrović pojašnjava da je zatekao takvo stanje, nakon čega mu je ekspresno, od strane republičkog inspektora, izrečena uslovna novčana kazna.

-Nikom u proteklih dvadesetak godina nije uskraćeno pravo na pecanje bez obzira odakle dolazi, ali zakonska pravila se očito moraju poštovati ali i primjenjivati na sve- navodi Mitrović.

Do većih sukoba, izuzev verbalnih prijetnji i vrijeđanja, te uništavanja znakova, do sada nije dolazilo, a protiv odgovornih lica podnesene su krivične prijave, navodi Mitrović.

On je posebno nezadovoljan nedavnim “podmetanjem” table sa uvredljivim sadržajem za Bošnjake, koji je poslužio za incidentnu situaciju, kada je nepoznata osoba uputila verbalne i fizičke prijetnje dvojici ribočuvara iz Republike Srpske.

Da bi se predupredile incidentne situacije, Mitrović, nezdovoljan ćutanjem pravosudnih i lokalnih insititucija, predlaže da se u pojasu “Ljubavnog puta” na desnoj obale rijeke Usore, do daljeg, zabrani pecanje.

Iz sportsko-ribolovnog društva “Klen” iz Usore navode da ova dva udruženja nisu htjela ući u konflikt sa ribolovcima iz “Kuline”, a validnost navodne koncesije nad čitavim dijelom Usore trebalo bi da utvrde nadležne institucije.

Sekretar Udruženja građana sportskih ribolovaca “Kulina” Doboj Jug Damir Muminović navodi za Srnu da je ovo udruženje kupilo i ostvarilo pravo na koncesiju od strane resornog ministarstva Zeničko-dobojskog kantona.

On tvrdi da o tome posjeduju odgovarajuću dokumentaciju, prema kojoj, navodno, upravljaju spornim dijelom rijeke Usore, kao i dijelom rijeke Bosne sve do ušća sa potokom Liješanj, koji teritorijalno pripada Republici Srpskoj.

(Agencije)