Sport 09.02.2016.

EP u futsalu: Srbija u polufinalu, Simić ispisao istoriju

ČITANJE: 2 minute
srbija rumunija
Srbija je u polufinalu Evropskog prvenstva u futsalu. Istoriju je iz mnogo uglova ispisao Miloš Simić, jer je mreži sjajnog golmana Ukrajine Ivanjaka zatresao u poslednjoj sekundi, ostalo je tri desetinke kad je „Arena“ eksplodirala od sreće zbog pobjede od 2:1.

Nevjerovatan meč, srpski „orlovi“ su iznijeli ponovo na krilima navijača, Ukrajinci su bili egal rival, odlučivalo je srce, a prvi plasman u polufinale EP bio je nagrada za uložen poslednji atom snage, hrabrost kapitena Perića i umješnost Simića. U polufinalu 11. februara od 18.30 Srbija se sastaje sa pobjednikom duela Rusija – Azerbejdžan.

Rat se na parketu vodio od prvog sekunda, a „Arena“ je eksplodirala već poslije 86 sekundi! Janjić je sjajno driblao na korneru, izvukao čak i golmana Ivanjuka i vratio Kociću za lak gol i vođstvo Srbije.

Zbunjene Ukrajince „orlovi“ nisu dotukli, jer Janjić i Simić nisu iskoristili dva zicera u 30 sekundi! Ukrajinci su preuzeli da diktiraju igru i tempo, dok se Srbija odlučila za oprobani recept: jak defanzivni blok i kontru. U tim okolnostima carovao je golman Srbije Miodrag Aksentijević. U nekoliko navrata je pokazao zašto je jedan od najboljih u Evropi, krotio je bombe Valenka, Gricine, Ovsjanikova, Bondera. Pritisak Ukrajinaca od desetak minuta slabio je kako se bližio kraj prvog dijela, ali „orlovima“ je samo dva puta pošlo za rukom da odigraju kontru i oba puta nisu bili dovoljno lukavi i brzi. Rezultat je bio prije igre, ulog je ipak bio polufinale.

Svježije su djelovali Ukrajinci, a pritisak u nastavku brzo su pretvorili u izjednačenje. Kovalov pas iz auta, kapiten Perić nije dobro procijenio, pa je zakasnio što je Mikoli Gricini bilo dovoljano da matira Aksentijevića – u 23. minutu za izjednačenje 1:1.

Prodate lopte u prvom pasu Kocića i Simića nisu donele preokret jer to nije dozvolio Aksentijević. Njegove odbrane probudile su „Arenu“, ali i „orlove“ s tim da Simić nije iskoristio dva zicera. Golman Ivanjak branio je veoma dobro u tim momentima, ukrotio je i prvo Rajčevićevu, pa Janjićevu bombu.

Sudije su sa dvije-tri odluke zakuvale dodatno atmosferu. Treba reći da je Simić dva puta faulovima zaustavljan, ali da se Birket pravio više Englez nego što jeste, da bi Ruzmun na drugoj strani dosudio faul za Ukrajince zbog istog starta. Na krilima publike, digla se Srbija, Živanović je imao dva odlična solo prodora ali bez dobre završnice. Veliki zicer imao je Rajčević pet minuta pre kraja, ali je slabije zahvatio loptu pa se još jednom istakao Ivanjak. Sve do posljednjih desetinki.

(Novosti.rs)