Vijesti 08.03.2019.

EPIDEMIJA: Oko 50 stanara Doma penzionera ima stomačnu zarazu

ČITANJE: 1 minuta

U Domu penzionera Banjaluka izbila je epidemija gastroenteritisa, odnosno crijevna infekcija koja je pogodila pedesetak korisnika.

Oboljeli imaju dijareju, a od simptoma su prisutni i mučnina i povraćanje, pa su na čajnoj dijeti i probioticima.

Kako saznajemo, prvi slučaj je otkriven prošlog vikenda, a samo u protekla dva dana zabilježeno je desetak novih slučajeva obolijevanja.

Rade Dujaković, službeni ljekar u banjalučkom Domu penzionera, kaže za Srpskainfo da se još ne zna da li je infekcija virusnog ili bakterijskog porijekla, te da su u toku mikrobiološke i epidemijske analize.

– O zarazi smo obavijestili higijensko-epidemiološku službu banjalučkog Doma zdravlja, a oni nadležne gradske i republičke inspektore, koji su bili u domu. Pretpostavlja se da je okidač bio pad higijenskog nivoa, pa je zajednički stav da bi bilo dobro da njegovateljice, servirke i čistačice idu na kurs higijenskog minimuma – ističe Dujaković.

Đuro Crnomarković, direktor banjalučkog Doma penzionera, kaže da se pomenuta stomačna zaraza pojavila prošle sedmice.

– Čim su zabilježeni prvi slučajevi, medicinska služba Doma penzionera je obavijestila nadležne inspekcije. Ono što je za nas bitno jeste da nije bilo trovanja hranom, nego da je zaraza „ušla“ na drugi način. Podsjetio bih da je Dom otvorenog tipa, što znači da su dozvoljene posjete, a korisnici takođe mogu slobodno da se kreću i da izlaze vani. Najvažnije je da nijedan oboljeli nije imao težu kliničku sliku – naglašava za naš portal Crnomarković.

(Srpskainfo)