Sport 06.06.2016.

Epilog SP u kajaku i kanuu: Česi najbolji u kanjonu Tijesno

ČITANJE: 2 minute

Česi su dominirali na brzacima kanjona Tijesno, pošto imaju ubjedljivo najviše zlatnih medalja. Pratili su ih Francuzi, koji sveukupno imaju najviše odličja (17), ali je “samo” pet bilo najsjajnijih. Iza njih slijede Nijemci, koji imaju dva zlata, ali su osvojili šest srebrnih i dva bronzana odličja. Ostale selekcije imaju dosta manje medalja, a do jedne bronzane došla je Srbija i to Milica Kostov i Kristina Petrović u disciplini C2 za žene. Za razliku od Srbije, domaćin prvenstva BiH nije uspjela da dođe do medalje, a najbolju priliku za to propustio je Darko Savić, koji je bio u finalu noćnog sprinta, što je takođe veliki uspjeh. Nadao se najbolji kajakaš BiH da može do medalje na domaćoj stazi, ali je napravio grešku u finalu i na kraju za vršio 15. Prvo mjesto u šlageru prvenstva zauzeo je Maksim Rišard iz Belgije, koji je nedavno prešao sa mirnih na divlje vode. Drugi je završio Pol Graton iz Francuske, a treći Vid Debeljak iz Slovenije.

– Izborio sam još jedno finale na svjetskim prvenstvima i tako je jedna mala BiH po drugi put bila u društvu kajakaških velesila. U finalu nije bio moj dan, ali idemo dalje – kazao je Savić, koji je vozio bukvalno u fudbalskoj atmosferi, uz pjesmu navijača, baklje…

Iako BiH nije došla do medalje, još jednom su ljudi iz Kajak-kanu kluba Vrbas m:tel pokazali da mogu organizovati najveća svjetska takmičenja. Prvenstvo svijeta bila je samo kruna onoga šta su radili prethodnih godina.

– Svje je proteklo kako treba. Malo smo bili upali u paniku, jer su kasnile neke stvari, ali sve je završilo dobro. Mnogo su nam pomogli volonteri, bez kojih ne bismo mogli obaviti posao kako treba – kazao je direktor prvenstva Nikola Stanković.

(Glas Srpske)