Vijesti 20.05.2022.

Episkopi Vučiću: SPC ni pod kojim uslovima neće prihvatiti priznanje KiM

ČITANJE: 4 minute

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, priredio je u srijedu u Predsjedništvu ručak za episkope Srpske pravoslavne crkve, učesnicima Svetog arhijerejskog sabora. Na sastanku se govorilo, između ostalog, i o međunarodnoj poziciji Srbije, pitanju Kosova i Metohije i odnosu prema sukobu u Ukrajini, a episkopi su poručili šefu srpske države da je stav Srpske pravoslavne crkve da su apsolutno protiv prihvatanja priznanja Kosova i Metohije, rečeno je za portal Banjaluka.net od izvora u patrijaršiji.

Na sastanku se govorilo i o položaju Srba na Kosovu, pregovorima sa Prištinom i o narednim diplomatskim akcijama naše zemlje. Kako je rečeno našem portalu, episkopi su poručili šefu srpske države da je za SPC neprihvatljivo priznanje Kosova i da Crkva neće podržati ni pod kojim uslovima to neće prihvatiti.

– Sveti Arhijerejski Sabor više puta je isticao da je Kosovo i Metohija neotuđivi dio Srbije, najsvetija zemlja. To se nije promjenilo ni sa novim patrijarhom, koji je više puta isticao važnost Kosova i Metohije. To su Patrijarh, ali i sve vladike, i na ovom sastanku ponovili predsjedniku Srbije – rekao nam je izvor.

Iako su pojedini mediji prenijeli da su vladike kazale predsjedniku Srbije da su protiv uvođenja sankcija Rusiji, o tome se nije striktno razgovaralo, jer su vladike mišljenja da to nije pitanje kojim bi se trebala baviti Crkva. Oni su, ipak, iznijeli stav da bi za Srbiju najbolje bilo da zadrži izbalansiran stav.

– Crkva se moli za mir u čitavom svijetu i nikada se ne svrstava na bilo koju stranu u realpolitičkom ili geopolitičkom smislu. Crkva je Hristova i ona uvijek poziva na mir, a pogotovo kada se sukob dešava među dva bratska naroda. Situacija u Ukrajini je rana na čitavom pravoslavnom prostoru, jer unosi nove nemire i potencijalne razdore. Sam patrijarh je to rekao i u zvaničnom obraćanju i na dijelu koji je zatvoren za javnost nije bilo ništa pompezno drugačijeg od onog što je rekao patrijarh – kazao nam je izvor.

Dodaje da svaki vladika u Saboru ima pravo na svoj stav, ali da je opšta poruka bila poruka mira i bratske sloge, te molitva da se sukob u Ukrajini što prije zaustavi.

– Nije na Crkvi da vodi državnu politiku Srbije. Razgovor sa predsjednikom je protekao u dobrom tonu. Pozicije su u nekim temama bile različite, ali nije bilo nikakvog sukoba, niti zahtjeva. Crkva ne želi da se miješa u politiku ili državne poslove, a isto tako očekuje da se bilo koja politika ne miješa u odnose u Crkvi – istakao je izvor.

tokom obraćanja javnosti u PredsJedništvu, patrijarh Porfirije je rekao da je ogromna većina bratije SPC deli mišljenje da predsJednik Srbije Aleksandar Vučić pokazuje odgovorno ponašanje u situaciji koja, kako je rekao, podrazumijeva principijelnni stav i odnos prema principima, a da s druge strane, ne isključuje racio ni logiku.

– Mi svi osećamo da su vremena komplikovana i da su više nego teška, svakog dana ležemo i ustajemo sa pitanjem kada će doći kraj sukobu u Ukrajini, znajući da taj sukob nije naprosto sukob između dve zemlje, koje bi po svemu trebalo da imaju mogućnost zajedničkog života, nego mnogo dublji sukob – kazao je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je rekao da to nije samo geoplitički sukob nego sukob sistema vrijednosti, sukob civilizacija i koji, kako kaže, htjeli mi to ili ne, i nas dovodi u pociziju da moramo da imamo svoj stav.

– Stav Crkve je uvek stav molitve Bogu za mir i ukazao da prve stranice Biblije polaze od činjenice da mir u svim mogućim pravcima i , s druge strane sukob zavise od principijelnog, načelnog našeg odnosa prema Bogu, tj. mira sa Bogom – poručio je patrijarh.

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, posle sastanka sa patrijarhom Porfirijem, da je Srbija u mnogo težoj situaciji nego što to izgleda, da se nad našom zemljom “nadvijaju ogromni i gradonosni oblaci”, a da posle leta dolazi period možda najteži od 1944. godine do danas. On je od patrijarha zatražio pomoć SPC da građani razumeju poziciju u kojoj se zemlja nalazi.

– Srbija je u mnogo težoj situaciji nego što to izgleda danas. Napolju ne biste primetili bilo kakav problem i nema ga u ovokm trenutku. Da li se ozbiljni i gradonosni oblaci nadvijaju nad našom zemljom – da. Ne krijem to od naroda, ne mogu to ni od vas – rekao je Vučić u obraćanju iz Predsedništva posle sastanka sa patrijarhom i episkopima.

(A. S.)