Biznis 14.02.2016.

Epl ponovo na udaru tužbi zbog “3D Touch” tehnologije

ČITANJE: 1 minuta
iphone-6s-6s-plus

Kalifornijski gigant ponovno se našao u u žiži javnosti zbog skandala u vezi sa povredom korišćenja patenta.

Kada je prošle godine u septembru predstavljena nova generacija Ajfona, najveći novitet vezan za samo korišćenje uređaja bila je “3D Touch” tehnologija koja je bila ključ uspjeha i osnova rekordnih brojki vezanih za prodaju.

Riječ je o tehnologiji koja se zasniva na senzorima smještenim ispod ekrana Ajfon 6S modela, a nudi “dublje” korisničko iskustvo upravljanja aplikacijama, bazirano na jačini pritiska na ekran uređaja.

Iako se na prvi mah činilo da je Epl predstavio nešto revolucionarno, čini se da je ovaj kalifornijski div ‘pokupio kajmak’ ekipe koja je ovu tehnologiju razvijala godinama ranije.

Zapravo, prvi smartfon koji koristi sličan sistem predstavljen je tek mjesec dana pre Eplovih novih flegšip telefona, a radi se o Huaveijevom modelu naziva Mate S koji nije uspio da se proslavi zbog ograničenja u dostupnosti.

Kao što to uvijek biva, Eplovu idilu u distribuiranju novih Ajfonova uvijek mora da omete neka tužba od strane konkurenata kojima se ne sviđa njihova dominacija na tržištu, pa je tako američka kompanija Immersion podnijela sudsku tužbu zbog povrede patentnih prava.

Za sada još nema reakcije od strane Epla.

(Zimo.dnevnik.hr)