Erbas radi na putničkim kabinama koje se odvajaju od aviona

avion
avion
Francuska kompanija Erbas, najveći proizvođač aviona na svetu, trenutno radi na dizajnu odvojivih putničkih komora koje će biti ugrađene u naredne generacije aviona.

Ovaj prijedlog omogućio bi brzo ukrcavanje putnika u kabinu, koja bi zatim bila pripojena ostatku aviona. Putnici bi se ukrcali pre nego što avion bude bio spreman za polijetanje, što znači da više ne bi morali da čekaju da pripreme budu gotove, a avioni bi provodili manje vremena na tlu.

Na ovaj način bi se uštedilo mnogo novca, s obzirom na to da svaki period imobilizacije aviona na tlu između dva leta povećava njihove operativne troškove.

– Što se avioni duže nalaze na tlu, to je stvarno vrijeme svakog leta kraće. Dugi periodi imobilizacije takođe mogu prouzrokovati dodatnu potrošnju goriva. Putnici bi se na ovaj način ukrcali prije nego što avion stigne, što bi znatno pojednostavilo cijeli proces i omogućilo znatnu uštedu vremena- navodi kompanija.

Kompanija je zahtjev za odobrenje patenta predala u februaru 2013. godine, ali je proces priveden kraju tek ove nedjelje, piše britanski “Telegraf”.

(B92)

ŠERANIĆ: Utvrditi ko zaista traži posao, a ko je na birou zbog osiguranja

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da se suština inicijative poslovne zajednice u Srpskoj o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju da se utvrdi ko putem biroa zaista traži posao, a ko je prijavljen samo zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje.

DODIK: Ne smijemo dozvoliti da granica na Drini bude i NATO granica

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, prisustvovao je danas vojnoj vježbi “Sloboda 2019” u Srbiji, nakon čega će razgovarati sa premijerom Ruske Federacije, Dmitrijem Medvedevim. Nakon vojne vježbe Dodik poručuje da je prikazana organizovanost, opremljenost i odlučnost Vojske Srbije, što prije samo 10 godina nije bilo moguće. “Po ovom prikazu se vidi da je vojska

KOMENTAR: PDP-ova politika jeftinih fraza

Zamislite samo koliko je SDS postao nebitna, marginalana politička opcija kada je PDP Mladena Ivanića, sa svojih šest ili sedam odsto podrške, suvereno stao na čelo opozicionog bloka u Republici Srpskoj.