Vijesti 27.11.2015.

Erbas radi na putničkim kabinama koje se odvajaju od aviona

ČITANJE: 1 minuta
avion
Francuska kompanija Erbas, najveći proizvođač aviona na svetu, trenutno radi na dizajnu odvojivih putničkih komora koje će biti ugrađene u naredne generacije aviona.

Ovaj prijedlog omogućio bi brzo ukrcavanje putnika u kabinu, koja bi zatim bila pripojena ostatku aviona. Putnici bi se ukrcali pre nego što avion bude bio spreman za polijetanje, što znači da više ne bi morali da čekaju da pripreme budu gotove, a avioni bi provodili manje vremena na tlu.

Na ovaj način bi se uštedilo mnogo novca, s obzirom na to da svaki period imobilizacije aviona na tlu između dva leta povećava njihove operativne troškove.

– Što se avioni duže nalaze na tlu, to je stvarno vrijeme svakog leta kraće. Dugi periodi imobilizacije takođe mogu prouzrokovati dodatnu potrošnju goriva. Putnici bi se na ovaj način ukrcali prije nego što avion stigne, što bi znatno pojednostavilo cijeli proces i omogućilo znatnu uštedu vremena- navodi kompanija.

Kompanija je zahtjev za odobrenje patenta predala u februaru 2013. godine, ali je proces priveden kraju tek ove nedjelje, piše britanski “Telegraf”.

(B92)