Vijesti 03.09.2015.

Erdogan: EU pretvorila Sredozemno more u grobnicu migranata

ČITANJE: 1 minuta

erdogan

Države EU pretvorile su Sredozemno more u grobnicu migranata i odgovorne su za smrt svake žrtve, izjavio je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

“Evropske zemlje koje su pretvorile Sredozemno more, kolijevku drevnih civilizacija, u groblje migranata strana su u zločinu, koji se ponavlja svaki put kada neko od izbjeglica izgubi život”, naglasio je Erdogan u govoru u Ankari.

Turska je prihvatila oko 1,8 miliona izbjeglica iz Sirije, a Erdogan je naveo da Evropa ništa ne čini da bi podijelila teret krize, iako postavlja kriterijume za osnovna ljudska prava i slobode, a sada okreće leđa sopstvenim principima.

“Mislim da nije korektno da se na nas svaljuje teret problema sa kojim se suočava cijeli svijet”, rekao je Erdogan, komentarišući slučaj sirijskog dječaka koji se utopio u brodolomu na Sredozemlju, a čije je tijelo juče pronađeno na obali Turske.

Tijelo trogodišnjeg dječaka pronađeno je juče na obali egejskog ljetovališta Bodrum u Turskoj, gdje se prevrnuo brod sa izbjeglicama koji su pokušali da dođu do grčkog ostrva Kos, podsjeća “Sputnjik”.

Sirijski dječak se utopio prilikom pokušaja njegove porodice da emigrira u Kanadu iz ratom razorenog sirijskog grada Kobanija, izjavio je danas njegov rođak jednom kanadskom listu.

(Agencije)