Svijet 01.03.2022.

Erdogan i Lukašenko razgovarali o prekidu vatre u Ukrajini

ČITANJE: 1 minuta

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je telefonom razgovarao sa bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom o razvoju situacije povodom ruskog napada na Ukrajinu, saopštila je danas kancelarija turskog predsjednika.

Kako se navodi u saopštenju, dvojica zvaničnika razgovarali su o pregovorima o prekidu vatre između Rusije i Ukrajine, nakon što jučerašnji pregovori nisu donijeli napretka, a pregovarači nisu saopštili kada će se održati nova runda, prenosi agencija Rojters.

Erdogan je rekao Lukašenku da će Turska nastaviti da ulaže napore da zaustavi rat i ponovo upostavi mir.

Turski lider je juče izjavio da njegova zemlja ne može da odustane od svojih veza s Rusijom i Ukrajinom, ali da će Ankara ograničiti prolaz kroz svoje vode kako bi spriječila eskalaciju rata.

Turska je upozorila crnomorske zemlje i države koje nemaju izlaz na Crno more da ne šalju svoje ratne brodove kroz njene moreuze Bosfor i Dardanele, rekao je juče turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu.

“Primijenili smo sporazume iz Montrea i to ćemo činiti i dalje”, rekao je Čavušoglu, prenosi Rojters.

Prema Konvenciji iz Montrea iz 1936, Turska ima kontrolu nad moreuzima i može da ograniči prolaz ratnih brodova tokom rata ili ako je ugrožena.

(N.S)