Vijesti 28.11.2015.

Erdogan mijenja ploču: Kamo sreće da nismo oborili ruski avion!

ČITANJE: 1 minuta

erdogan

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je danas žaljenje zbog obaranja ruskog aviona i poručio da bi Turska željela da se to nikad nije dogodilo.

U obraćanju svojim pristalicama, Erdogan je ponovo branio djelovanje Turske i kritikovao Rusiju zbog njenih akcija u Siriji, prije nego što je iznio svoje žaljenje zbog obaranja aviona.

-Mi bismo željeli da se to nikad nije dogodilo, ali se dogodilo. Nadam se da se nešto poput ovoga, više neće dogoditi- rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je kazao da bi obe strane trebalo da priđu ovom problemu na pozitivniji način, prenio je AP.

On je istakao da bi sastanak u Parizu mogao da bude prilika za prevazilaženje napetosti i ponovio poziv da za susret sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na marginama Konferencije o klimi koja u ponedjeljak počinje u francuskoj prestonici.

Nešto ranije, Turska je izdala upozorenje svojim građanima da izbjegavaju putovanja koja nisu hitna u Rusiju. Tursko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da izdaje upozorenje jer se putnici iz Turske suočavaju “sa problemima” u Rusiji i dodalo da građani treba da odlože planove za putovanja dok se “situacija ne razjasni”.

Turska je u utorak na granici sa Sirijom oborila ruski bombarder Su-24, što je prvi put u pola vijeka da je jedna NATO članica oborila jedan ruski avion, što je naišlo na oštru reakciju Moskve.

(Kurir)