Vijesti 25.11.2015.

Erdogan: Nismo znali da je avion ruski

ČITANJE: 2 minute
erdogan
Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da tursko vazduhoplovstvo nije znalo da je avion ruski kada je oboren, prenosi „Raša tudej“.

Osim toga, Erdogan navodi da Turska ne želi eskalaciju sa Rusijom zbog oborenog aviona.

– Nemamo namjeru da izazovemo eskalaciju tenzija oko ovog incidenta. Mi samo branimo našu bezbjednost i pravo naše braće- rekao je Erdogan u Istanbulu, a prenijela agencija AFP.

On je ipak dodao kako niko ne može da očekuje od Turske da ćuti kad dođe do povrede njenih granica.

Erdogan je rekao da su turski lovci pucali na ruski vojni avion dok se on nalazio u turskom vazdušnom prostoru, ali je on pao na teritoriju Sirije, ako su neki dijelovi pali u Turskoj i povrijedili dvoje turskih državljana.

Turska je juče ujutro oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom zato što je, kako tvrdi turska vojska, povrijedio vazdušni prostor Turske iako je više puta upozoren, dok rusko Ministarstvo odbrane ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor.

Osim toga, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je juče, povodom obaranja ruskog vojnog aviona, da Turska ima pravo da štiti svoje granice.

Podsjećamo, turski ambasador u UN Halit Čevik rekao je juče da su dva aviona prišla turskom vazdušnom prostoru i da su upozorena 10 puta tokom pet minuta da promjene pravac.

Čevik je istakao da su dva aviona zatim ušla više od kilometar i po na teritoriju Turske na 17 sekundi i da nije poznato iz koje države avioni potiču.

– Nakon povrede (prostora), avion 1 je napustio turski vazdušni prostor. Na avion 2 je pucano dok se nalazio u turskom vazdušnom prostoru iz aviona F-16 koji su bili u patrolnoj (misiji) na tom području- stoji u pismu Čevika u koje je Rojters imao uvid.

Međutim, rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak koji navodno dokazuje da ruski vojni avion nije upao u turski vazdušni prostor, zbog čega je oboren.

(Agencije)