Vijesti 06.05.2016.

Erdogan odbio vize EU: Idite vi svojim putem

ČITANJE: 1 minuta
erdogan
Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je Evropskoj uniji da neće mijenjati svoje antiterorističke zakone zarad bezviznog režima koji nudi Brisel.

-Vi idite svojim putem, a mi ćemo ići svojim- rekao je Erdogan.

Erdoganova poruka Uniji stiže samo dan nakon što je ostavku podnio turski premijer Ahmet Davutoglu, koji je pregovarao sa Evropskom unijom, ali i u danima u kojima se govori o tome da je bezvizni režim kontrausluga Evrope Turskoj, koja bi bila spremna da zaustavi talas izbjeglica. Evropa je zatražila od Turske da ispuni pet kriterijuma, kako bi njeni građani mogli da bez viza putuju kroz Evropu, a među njima je ključni izmjena zakona i sužavanje zakonske definicije terorizma, u skladu sa propisima u Evropi.

Erdogan ne želi na to da pristane, jer je Turska, kako kaže, pod velikom prijetnjom terorizma. Turski predsjednik je rekao i da treba što prije organizovati referendum o ustavnim reformama koja daju šira ovlašćenja šefu države.

-Neophodno je da hitno odlučimo o novom Ustavu s predsjedničkim ovlašćenjima. U najkraćem roku je potrebno organizovati glasanje o tom pitanju- rekao je Erdogan.

(B92)