Svijet 26.10.2021.

Erdogan odustao od protjerivanja deset ambasadora

ČITANJE: 1 minuta

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odustao je od prijetnje protjerivanjem 10 stranih ambasadora, uključujući američkog i sedam iz Evrope, nakon što su podržali oslobađanje zatvorenog filantropa.

“Vjerujemo da će ovi ambasadori, koji su ispunili svoju obvezu prema članu 41. Bečke konvencije, sada biti oprezniji u svojim izjavama”, rekao je u televizijskim izjavama nakon trosatnog sastanka vlade u Ankari.Deset ambasadora pozvalo je na oslobađanje poslovnog čovjeka i filantropa Osmana Kavale – zatvorenog 2017. uprkos tome što nije osuđen, u zajedničkoj izjavi prošle sedmice.

Erdogan je u subotu rekao da je ta izjava “bezobrazluk” i naredio da se ambasadori proglase personama non grata.

“Dao sam uputstvo našem ministru vanjskih poslova i rekao ‘odmah ćete se pozabaviti proglašavanjem za persone non grata ovih 10 ambasadora’”, rekao je Erdogan pristalicama tokom skupa u Eskisehiru.

Diplomati, uključujući ambasadore Francuske, Njemačke, Nizozemske, Kanade, Danske, Švedske, Finske, Norveške, Novog Zelanda i SAD-a, pozvani su u utorak u ministarstvo vanjskih poslova.

“Oni će prepoznati, razumjeti i poznavati Tursku. Onog dana kada ne budu poznavali ili razumjeli Tursku, otići će”, rekao je Erdogan.

Kavala (64) je prošle godine oslobođen optužbi povezanih s protuvladinim protestima širom zemlje 2013., ali je presuda poništena i spojena s optužbama koje se odnose na pokušaj državnog udara 2016. godine.

Međunarodni promatrači i grupe za zaštitu ljudskih prava više puta su pozivali na oslobađanje Kavale i kurdskog političara Selahattina Demirtasa, koji je u zatvoru od 2016. godine. Kažu da je njihovo zatvaranje temeljeno na političkim razlozima. Ankara poriče te tvrdnje i insistira na neovisnosti turskih sudova.

(E.M)

Oznake: Redžep Erdogan