Politika 10.02.2016.

Erdogan optužio SAD: U Siriji se stvorio bazen krvi

ČITANJE: 1 minuta
erdogan
Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je SAD zbog podrške kurdskoj Partiji demokratskog jedinstva u Siriji.

On je istakao da je taj region pretvoren u “bazen krvi” zbog nesposobnosti Vašingtona da razumije pravu prirodu te grupe.

– Hej, Ameriko pošto nikada nisi priznala, region se pretvorio u bazen krvi- rekao je Erdogan, misleći na Partiju demokratskog jedinstva i pripadnike kurdskih Јedinica narodne zaštite koje Turska smatra terorističkom organizacijom, podsjetile su agencije.

– Da li ste na našoj ili strani terorista Partije demokratskog jedinstva i Radničke partije Kurdistana- kazao je Erdogan.

Ankara tvrdi da su kurdske grupe u Siriji samo ogranak PKK, koju SAD smatraju terorističkom grupom i koja je prošlih mjeseci izvela niz smrtonosnih napada u Turskoj, navodi AFP.

– Ima li razlike između PKK i Partije demokratskog jedinstva ? Imamo pisani dokaz. Kažemo Amerikancima – to je teroristička grupa. Ali Amerikanci kažu – ne, mi ih tako ne vidimo- kazao je Erdogan.

Turska je juče pozvala američkog ambasadora kako bi izrazila zabrinutost, dan nakon izjave portparola Stejt departmenta da, za razliku od Ankare, Vašington ne priznaje snage sirijskih Kurda kao teroriste.

Ovo pitanje dovelo je do zategnutosti u odnosima ovih saveznika, a turski predsjednik Erdogan je čak pozvao Vašington da izabere između Turske i kurdske Partije demokratske unije, kao svog partnera.

Portparol Stejt departmenta Džon Kirbi rekao je u ponedjeljak da SAD “ne priznaju Partiju demokratske unije kao terorističku organizaciju”, ali da “priznaju da Turci to čine”.

(NN)