Svijet 29.05.2021.

Erdogan otvorio džamiju na Taksimu, pored spomenika sekularnoj turskoj republici

ČITANJE: 1 minuta

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan otvorio je džamiju na trgu Taksim u Istanbulu, zbog koje je 2013. sekularna opozicija pokrenula val protesta.

Kako piše BBC, hiljade ljudi prisustvovalo je ceremoniji otvaranja, a zbog ograničenog broja unutar same džamiije mnogi su namaz obavili na samom trgu ispred džamije.

Džamija se nalazi na istaknutom mjestu pored javnog prostora koji se tradicionalno smatra simbolom sekularne turske republike. Na njemu se također nalazi i spomenik sekularnoj turskoj republici i njenom utemeljitelju Mustafi Kemalu Ataturku, prenosi Klix.ba.

“Taksim džamija sada zauzima istaknuto mjesto među simbolima Istanbula. Ako Bog da, to će ostati do kraja vremena”, rekao je Erdogan nakon što je na tom mjestu obavio džumu-namaz.

On je okupljenima poručio da je izgradnja džamije pobjeda nad demonstrantima koji su se usprotivili da trg Taksim ima bilo kakav vjerski ton, dodajući da “ovu inicijativu sada ništa ne može zaustaviti”.

Erdogan je prvi put razgovarao o tome da želi džamiju na trgu Taksim dok je bio gradonačelnik Istanbula 1990-ih godina.

Prisutni vjernici na tom mjestu pohvalili su izgled nove džamije koja kombinuje osmanska obilježja sa savremenim dizajnom i koja može primiti oko 4.000 ljudi.

Kritičari su optužili Erdogana da aktivno pokušava promjeniti tursku sekularnu osnovu.

Planovi za izgradnju džamije u istanbulskom parku Gezi, na području trga Taksim, izazvali su val protesta – kako u gradu, tako i solidarnih protesta širom svijeta.

(N.S)