Svijet 17.03.2022.

ERDOGAN RAZGOVARAO S PUTINOM: Turska nudi mirovno posredovanje

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) u telefonskom razgovoru s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom poručio je da bi uspostavljanje trajnog primirja u Ukrajini otvorilo put iznalasku dugoročnog rješenja, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopćeno iz Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turske, Erdoan je s ruskim kolegom Putinom razgovarao o posljednjim dešavanjima u vezi s ratom Rusije i Ukrajine i humanitarnom situacijom na terenu.

Erdoan je tokom razgovora podsjetio da je nastavljen iskreni pristup i napor Turske s ciljem postizanja mira između Ukrajine i Rusije.

Poručivši da bi uspostavljanje trajnog primirja u Ukrajini otvorilo put iznalasku dugoročnog rješenja, Erdoan je rekao da mu je iskrena želja vidjeti konkretan rezultat pregovora Moskve i Kijeva.

Erdoan je u razgovoru s Putinom ponovio ponudu da Turska organizuje sastanak predsjednika Rusije i Ukrajine u Ankari ili Istanbulu, jer sporazum o nekim temama traži dogovor lidera.

Predsjednik Turske Erdoan je poručio kako rat ne koristi nikome i kako je neophodno pružiti priliku diplomatiji, te ukazao na značaj nadgledanja humanitarne situacije u Ukrajini kao i na značaj dvosmjerne funkcionalnosti humanitarnih koridora.

(SB)