Svijet 22.03.2022.

Erdogan zatražio od EU da otvori pristupne pregovore sa Turskom

ČITANJE: 1 minuta

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas je od Evropske unije zatražio otvaranje “pristupnih pregovora” s Ankarom, dan uoči europskog sastanka na vrhu u Bruxellesu posvećenog ruskoj operaciji u Ukrajini.

“Očekujemo od EU da brzo otvori poglavlja pristupnih pregovora i da počne pregovore o carinskoj uniji, bez besramne računice”, rekao je Erdogan nakon sastanka s nizozemskim premijerom Markom Rutteom u Ankari.

Izjave turskog predsjednika dolaze u trenutku kada je rat u Ukrajini omogućio Ankari vraćanje na međunarodnu pozornicu zahvaljujući njezinim naporima u posredovanju. Pregovori o mogućem članstvu Turske u EU, koji su počeli 2005., zapeli su zadnjih godina zbog rasta napetosti s Bruxellesom u vezi s nizom pitanja.

Tako je Europska komisija krajem 2020. ocijenila da su izgledi Ankare za članstvo “na mrtvoj točki” zbog toga što su njezini čelnici donosili odluke suprotne interesima EU. “Turska se nastavila udaljavati od EU, uz ozbiljno nazadovanje na području vladavine prava i temeljnih prava”, izrazila je žaljenje Komisija u oštrom izvješću.

Zategnute veze od puča 2016. godine

Veze Bruxellesa i Ankare zategnule su se nakon neuspjelog pokušaja puča u srpnju 2016. i progona oporbe i medija koji je zatim nastupio. Predsjednici država i vlada EU sastaju se sutra u Bruxellesu na dvodnevnom summitu posvećenom uklanjanju posljedica ruske invazije na Ukrajinu.

U četvrtak se u Bruxellesu treba održati i izvanredni summit NATO-a. Erdogan je u razmaku od devet dana primio četvoricu čelnika zemalja EU i NATO-a. Turska, saveznica Kijeva i članica NATO-a, od početka krize u Ukrajini posreduje između Moskve i Kijeva, ali ne pristaje na zapadne sankcije Rusiji.

(SB)

Oznake: Redžep Erdogan