ERIK NELSON: Neka BiH već jednom pošalje godišnji plan za NATO, odgađanje nema smisla

Odlagati reforme, odnosno slanje Nacionalnog godišnjeg plana za NATO (ANP) nema nikakvog smisla i ne bi bilo produktivno, kazao je danas u toku razgovora sa predstavnicima nekoliko medija u BiH Erik Nelson, ambasador SAD u BiH.

“To je isuviše ispolitizirano pitanje. U BiH ne postoji konsenzus kada je u pitanju ulazak u NATO, ali to se u ovom trenutku BiH ni ne nudi. Ono što NATO od BiH očekuje i što joj nudi je da zemlja počne odbrambene reforme. Ideja odlaganja reformi za oko pet godina nema nikakvog smisla. Nema smisla ni u vezi s očekivanjima NATO-a i ponudom za partnerstvo, jer sve je to u ovom trenutku ono što i EU traži, a to je da se formira vlast koja će početi ozbiljne reforme i koja će pokazati napredak kada je u pitanju kandidatski status u EU”, kazao je Nelson odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da se slanje ANP-a u Brisel odgodi na pet godina.

Složio se sa činjenicom da postoje različita mišljenja i stavovi u BiH kada je u pitanju njen put ka NATO-u i dodaje da je BiH dobila poziv od NATO-a da preda ovaj godišnji plan.

“Sad je važno da počnu reforme, to je ono što NATO nudi i očekuje od BiH. Znači, godišnji plan o tome koje su to reforme koje je BiH spremna provesti. I nisu to samo odbrambene, nego i reforme vezane za vladavinu prava, a to je komplementarno reformama koje traži EU”, ističe Nelson, poručivši da je NATO pouzdan partner, saveznik koji nudi sigurnost kada je u pitanju mir, ali i investicije.

Govoreći o eventualnim promjenama Ustava BiH, Nelson je rekao da su SAD posvećene Dejtonskom mirovnom sporazumu i predane teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, koja se sastoji od dva entiteta, tri naroda i ostalih.

“Radili smo mnogo kako bismo omogućili ustavne reforme. Često smo bili razočarani. Većina reformi nije uspjela. Što se tiče Ustava, biće potrebne reforme kako bi BiH postala članica EU. Za te reforme biće potreban koncenzus svih, ali Dejtonski sporazum mora evoluirati. Kompromis je potreban kako bi zemlja išla naprijed”, rekao je Nelson.

Kada je u pitanju (ne)formiranje vlasti, Nelson je istakao da SAD i dalje traže načine koji mogu pomoći strankama da dođu do konsenzusa, te da to rade zajedno sa predstavnicima EU u BiH.

“Svi smatramo da je neophodno što hitnije formirati vlast u BiH jer ukoliko što prije ne dođe do toga, odgađaju se reforme i napredak koji bi trebalo da uslijedi. Građani čekaju, žele da vide neki napredak, da imaju nadu”, kazao je Nelson.

Komentarišući deklaraciju SDA, Nelson je istakao da su SAD bile dosljedne u odbijanju političke retorike koja odmaže i čija je namjera podjela. Najavio je dolazak Metjua Palmera, specijalnog izaslanika SAD za Balkan, u decembru te dodao da će stepen njegovog angažmana ovisiti od politike volje u BiH da se krene naprijed.

Govoreći o kontaktima sa Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsjedništva BiH i liderom SNSD-a, Nelson je istakao da je, s obzirom na to da je Dodik pod sankcijama SAD, a zbog postupaka koji su, kako je rekao, ugrozili Dejtonski sporazum, njegova interakcija s Dodikom ograničena.

“Sastajem se s njim kao članom Predsjedništva. Imali smo dobre diskusije i radujem se budućim razgovorima”, kazao je Nelson te dodao da je jasno rekao liderima u RS s kojima je razgovarao da su SAD predane uspjehu oba entiteta.

(Nezavisne)

CVIJANOVIĆ: Treba ući u konstruktivnu reformu pravosuđa, a ne baviti se stereotipima

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović komentarišući saopštenje PIK-a rekla je da su to stereotipi i da se osvrću i na pitanja koja nisu bila predmet ni zaključaka Narodne skupštine ni diskusija koje su se tamo čule. – Potrebno je da se iz tih stereotipa izađe i donesu konstruktivna riješenja a to prvenstveno znači da treba

DODIK: Žao mi je što se konstruktivan sastanak pretvorio u prijetnju

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je žaljenje što se, kako je naveo, njegov konstruktivan sastanak sa ambasadorom SAD u BiH Erikom Nelsonom pretvorio u prijetnju, ističući da administracija SAD neće moći da zaustavi odbranu interesa Republike Srpske. – Imao sam dobar razgovor večeras s ambasadorom SAD. Sve što je on meni rekao ja

DOBRE VIJESTI ZA ZAJEDNICE ETAŽNIH VLASNIKA Do novog krova uz novac iz gradske kase

Pored novčane pomoći koju izdvaja za sanaciju fasada, Grad Banjaluka u idućoj godini planira da učestvuje u obnovi krovova pojedinih stambenih zgrada tako što će sufinansirati dio radova.  Godinama se kroz budžet grada izdvajaju određena sredstva za sufinansiranje sanacije fasada, koja se raspodjeljuju putem javnog poziva na koji mogu konkuristati Zajednice etažnih vlasnika (ZEV). Zbog

SVEČANOST: Obilježen 43. rođendan Banjalučkog studentskog pozorišta

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković istakla je da je Banjalučko studentsko pozorište u 43 godine postojanja imalo 91 premijeru i više od 400.000 gledalaca, što potvrđuje njihov kvalitet i uspješan rad. “Za razvoj alternativne pozorišne scene u Srpskoj ovo pozorište je izuzetno važno i Ministarstvo kontinuirano podržava njihov rad”, poručila je Đakovićeva.

NASTUP SA GOSTIMA: Akustični koncert “Balkan Expressa” 3. marta u Banskom dvoru

Banjalučki rokenrol sastav “Balkan Express” najavio je akustični koncert koji će održati u Banskom dvoru u Banjaluci 3. marta. Muzičari jednog od najslavnijih bendova iz grada na Vrbasu su istakli da je u pripremi autorski repertoar, ali u izmijenjenim aranžmanima, prilagođen akustičnim instrumentima. “Prije 12 godina smo imali svoj prvi unplugged koncert na istom mjestu,

Džaferović i Komšić pozvali Đukanovića da 2. i 3. marta dođe u BiH, Dodik se pozvao na vitalni interes

Predsjedništvo BiH danas je sa dva glasa za i jednim protiv usvojilo zaključak kojim se 2. i 3. mart utvrđuje kao termin zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića. Za posjetu crnogorskog predsjednika glasali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović, dok je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik bio protiv. Dodik

ELEKTROKRAJINA: Muškarac pištoljem napao dvojicu radnika koji su došli da mu isključe struju zbog duga

Jedno lice napalo je danas pištoljem dvojicu terenskih radnika “Elektrokrajine” prilikom obavljanja redovnih radnih zadataka u Banjaluci, a oni tom prilikom nisu povrijeđeni, saopšteno je iz “Elektrokrajine”. Slučaj je prijavljen Policijskoj upravi Banjaluka koja je uhapsila napadača i kod njega pronašla oružje, navedeno je u saopštenju. U saopštenju se dodaje da se napad na radnike