Region 20.03.2023.

ESKOBAR: Sporazum u Ohridu prihvaćen i pravno obavezujući, ne mora da bude potpisan

ČITANJE: 2 minute

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da je sporazum koji su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti prihvatili u subotu u Ohridu pravno obavezujući za obe strane i da će ispunjenje dogovorenog uticati na evropski put Beograda i Prištine.

Povodom činjenice da Vučić nije želeo da potpiše taj dokument, Eskobar je novinarima u Briselu rekao da se radi o pravno obavezujućem sporazumu, na koji potpis nema nikakav pravni uticaj.

– Svrha tog sporazuma nije međusobno priznavanje Srbije i Kosova, već normalizacija odnosa dve zemlje. Pratićemo kako se dogovoreno implementira, kako bi podstakli Beograd i Prištinu da sprovode sporazum, izjavio je Eskobar, uz ocenu da taj dokument predstavlja početak pomirenja između Srbije i Kosova.

Primena dogovorenog mora početi odmah, a Beograd i Priština će imati koristi od toga. Srbija se obavezala da počne da priznaje kosovska dokumenta i nacionalne simbole, dok je za Prištinu važno da počne izradu nacrta njene verzije rešenja vezanog za opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu – rekao je Eskobar.

On je ocenio da za Prištinu najveći značaj ima prijem u evropsko-atlantske strukture, dok je za Beograd to početak razgovora o formiranju asocijacije kosovskih opština sa većinskim srpskim stanovništvom.

Eskobar je izjavio da ideja asocijacije opština sa većinskim srpskim stanovništvom treba da bude u interesu građana i da omogući Srbima da učestvuju u demokratskom životu, s tim da ne ugrožavaju funkcionisanje Kosova.

Može se očekivati veće angažovanje SAD i EU, kako bi se pružila pomoć Srbiji i Kosovu da sprovedu dogovoreno, rekao je Eskobar.

Sve zemlje Zapadnog Balkana zaslužuju brži put ka EU, ocenio je Eskobar i izrazio nadu da će sve članice Unije priznati Kosovo u bliskoj budućnosti.

Eskobar je izjavio da Rusija, posredstvom desničarskih partija u regionu, pokušava da izvrši negativan uticaj na dijalog Beograda i Prištine i evropske integracije.

U razgovorima Rusija nije pominjana. Ukoliko je Moskva delovala tokom vikenda, to niko nije primetio, rekao je Eskobar, prenose agencije.

(SB)