Politika 05.08.2022.

ESKOBAR: U BiH neće biti rata, treba se uzdržati od podizanja tenzija

ČITANJE: 2 minute

U Bosni i Hercegovini neće biti rata, rekao je specijalni izaslanik State Departmenta za zapadni Balkan Gabriel Escobar.

On je na brifingu za novinare sa novinarima Zapadnog Balkana najavio da će uskoro posjetiti region.

Sjedinjene Američke Države (SAD) će nastaviti da podržavaju svaku vladu u Crnoj Gori koja je posvećena evropskim integracijama i NATO-u i koja će nastaviti borbu protiv korupcije, rekao je on.

U fokusu su uglavnom bili odnosi Srbije i Kosova i SAD, a kako je rekao, nadaju se napretku kosovsko-srpskog dijaloga, čiji je nastavak planiran u avgustu.

Napredak u tri zemlje

Escobar je rekao da je Zapadni Balkan i dalje mjesto ogromnih mogućnosti, kao i dinamičan i važan dio svijeta na koji se može računati u izgradnji prijateljstva, kao i važan partner SAD.

– Drago mi je da su tri zemlje Zapadnog Balkana, koje su i članice NATO-a, pokazale ogroman napredak – rekao je Eskobar.

Govoreći o ratu u Ukrajini, rekao je da su sve zemlje zapadnog Balkana glasale u koordinaciji sa EU i doprinijele humanitarnoj situaciji u toj zemlji. On smatra da je Zapadni Balkan bio veoma otporan na efekte ruske agresije. Na pitanje da li Rusija ima udela u dešavanjima na Zapadnom Balkanu, ili ima veze sa barikadama na severu Kosova, on je rekao da su, uz nekoliko izuzetaka, dešavanja na Balkanu rezultat faktora iz Balkan.

– Ono što se dešava na severu Kosova je pitanje Srbije i Kosova. Zato je važno da se dva lidera sastanu u Briselu, u dijalogu koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije, i razgovaraju o nesuglasicama na sjeveru – rekao je Eskobar.

Diplomatsko rješenje

On je dodao da bi to podrazumevalo i trajno rešenje pitanja registarskih tablica, mape puta sporazuma o energetici, sporazuma o nestalim i Zajednice opština sa srpskom većinom.

– Treba se fokusirati na probleme koji se na Zapadnom Balkanu mogu riješiti diplomatskim putem i konstruktivnim dijalogom. Rusija pokušava da odigra ulogu, ali to nije toliko važno koliko destabilizujući faktor pojedinih političara i aktera koji djeluju na Zapadnom Balkanu – rekao je Eskobar.

Odgovarajući na pitanje da li je međunarodna zajednica trebalo više da utiče na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, on je rekao da pitanje nezavisnosti Kosova nije otvoreno pitanje za SAD i da SAD priznaju Kosovo kao partnera. Eskobar je također rekao da neće biti rata u Bosni i Hercegovini (BiH), poručivši političkim liderima u toj zemlji da se suzdrže od komentara koji povećavaju tenzije.