Region 21.01.2023.

Eskobar: Uskoro novi susret u Briselu, ZSO će biti formirana, sa ili bez Kurtija

ČITANJE: 3 minute

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ocijenio je da je imao veoma konstruktivne razgovore sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu o francusko-njemačkom predlogu za rješavanje pitanja KiM i istakao da bi naredni susret pregovarača u Briselu mogao da se desi uskoro.

Eskobar je za Glas Amerike rekao da će Zajednica srpskih opština biti formirana, sa ili bez volje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, i naglasio da formiranje ZSO i pregovori o francusko-njemačkom predlogu “nisu u potpunosti povezani”.

Na konstataciju da je Kurti više puta rekao da neće formirati ZSO, Eskobar je poručio da “jedna osoba i jedna stranka ne mogu da odustanu od sprovođenja pravno obavezujućih tačaka”.

“Mi ćemo to uraditi, ja ću to uraditi tako što ću naći partnere, ima mnogo ljudi koji bi želeli da vide bolje odnose između Srba na severu i ostatka zemlje”, rekao je Eskobar.

On je dodao da međunardona zajednica očekuje i zahtjeva od Prištine da formira ZSO.

Na pitanje da li to znači da će SAD to uraditi ako Kurti ne bude htio, Eskobar je rekao da će SAD započeti razgovor o tome, “nacionalni razgovor o tome šta ispunjenje te obaveze znači za narod na Kosovu”.

On je dodao da “Kurti ne mora da se složi” s tim jer se “Kosovo već složilo”.

Eskobar je ocijenio da nije pitanje da li je Kurti saglasan ili ne, već kako će to biti implementirano, a na konstataciju da ga Kurti neće implementirati, kategorično je rekao “biće implementiran”.

Upitan da li je, ukoliko se formira ZSO, to način da se ohrabri Beograd da načini korak ka prihvatanju francusko-njemačkog prijedloga, Eskobar je rekao da te dve stvari nisu u potpunosti povezane.

“ZSO je postojeća obaveza i mora da se implementira. Francusko-njemački predlog je veoma dobar predlog koji obema zemljama omogućava napredak ka održivom miru. I na tome ćemo simultano raditi i potrebne su nam obe stvari”, poručio je on.

Na pitanje da li postoji datum sledećeg susreta u Briselu, Eskobar je rekao da formalno ne postoji, ali da se o tome razgovara i da bi trebalo da se desi “vrlo, vrlo uskoro”.

Na konstataciju da je Vučić, nakon sastanka u petak sa međunarodnim predstavnicima, rekao da je bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju ako se ne bi usaglasila sa predloženim planom za KiM i pitanje koje su to posljedice i da li je Vučić zapravo prihvatio prijedlog, Eskobar je rekao da ne želi da govori o diskusijama koje se vode u kontekstu dijaloga, ali da su detaljno razgovarali o tome koje su posljedice za region ako ne napreduje.

“Da ima otvorenu ranu i zamrznuti konflikt koji zapravo i nije zamrznut, da zajednica na sjeveru Kosova živi u tenzijama, sa barikadama i pod pritiskom, ljudima koji su zabrinuti… o tome smo razgovarali. I to želimo da rješimo u kontekstu dijaloga. Mislim da smo imali dobar razgovor i da svi razumjemo koji su izazovi ako nastavimo ovako kako smo radili do sada… Mislim da smo danas mnogo napredovali. Razgovori su bili veoma, veoma konstruktivni i mislim da imamo dobru osnovu za dalje”, rekao je Eskobar.

(A. S.)