Region 15.10.2021.

ESKOBAR: Vašington ima odgovor na rast uticaja Rusije na Balkanu

ČITANJE: 4 minute

Zamjenik američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik predsjednika SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar saopštio je u petak da će nova američka administracija biti vrlo aktivna u regionu, navodeći da SAD ima odgovor na utjecaj Rusije.

Govoreći o angažmanu nove američke administracije u regionu, Escobar je u online obraćanju učesnicima 2BS foruma u Budvi rekao da u Washingtonu vjeruju da je dugoročno rješenje mnogih problema na Balkanu članstvo u EU za sve zemlje regiona, prenosi Klix.

“To se nije promijenilo ni u jednoj administraciji od devedesetih i raspada Jugoslavije”, rekao je Escobar.

Podsjetio je da su sve administracije od tog vremena “gurale vlade iz regiona da napreduju u kandidaturi za EU, da izvrše reforme za borbu protiv korupcije, primjenu vladavine prava i stvaranje demokratskih mogućnosti za različite glasove u društvu, te unaprijeđenje ekonomije tako da ona ne bude samo za ljude povezane s političkim strankama i vladom”.

On je rekao da ni ova američka administracija neće imati drukčiji pristup Balkanu, poručujući da “ćete nas vidjeti vrlo aktivnima”, te da će biti partner s onim vladama koje žele zadržati nezavisne, suverene, inkluzivne i demokratske vlade, prenio je Glas Amerike.

“Za nas je kamen temeljac naše politike u Bosni podrška Dejtonu, podrška bh. teritorijalnom integritetu i podrška svim reformama koje su potrebne za ulazak BiH u EU. Kada su u pitanju Srbija i Kosovo, naš pristup je – nastavljamo da podržavamo dijalog pod vodstvom EU… kako napredujemo, nadamo se da možemo s obje vlade sarađivati u svim rješenjima koja one nalaze zajedno. Što se tiče Crne Gore, imate novu vladu i ta nova vlada ima našu podršku, sve dok ostane demokratska i fokusirana na svoju evropsku budućnost”, rekao je Escobar.

Prema njegovim riječima, Evropa bi trebala ubrzati dinamiku procesa integracije Zapadnog Balkana, dok se na samom Balkanu događa dinamična ekonomska integracija.

“Mi želimo biti partner u tome, te tražiti mogućnosti da iskoristimo Balkan da objasnimo ostatku svijeta da je Balkan kakvog ga mi vidimo region s ogromnim mogućnostima”, naglasio je Escobar i dodao da će nova administracija “puno raditi na komercijalnim i ekonomskim inicijativama”.

“NATO neće dijeliti baš sve informacije sa prosrpskom vladom u Crnoj Gori”

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je u petak da sadašnja situacija na Balkanu ima mnogo sličnosti sa devedesetim godinama prošlog veka kada su etničke tenzije nabujale i kada je bilo mnogo onih koji su hteli da ih iskoriste.

„Od Dejtona naovamo, ipak se dogodilo mnogo pozitivnih stvari i kada ih analizirate videćete da su sve one bile plod evroatlanskih integracija. Zato, našim evropskim partnerima pominjemo potrebu da se integracije ubrzaju i zato je Balkan uvek visoko na našoj agendi kada sa njima razgovaramo“, rekao je Eskobar na 2BS Forumu u Budvi, prenose agencije.

On je kazao da je na poslednjem samitu NATO-a, iako neformalno, izražena bojazan da je opasno deliti sve informacije sa novom vladom u Podgorici.

Eskobar je rekao da je ta zabrinutost realna i da ljudi u Crnoj Gori treba da budu svesni da NATO ima mnogo načina da zadrži infromacije, ali svaka vlada treba da bude svesna da je to nešto što slabi i nju i zemlju.

Naveo je da „prospske snage u Crnoj Gori“ treba da shvate da ona treba da bude suverena, demokratska, zapadno orjentisana članica NATO-a. Dodao je da za one snage koje podrivaju napredak zemlje koja je skoro 25 godina bila uspešna priča, SAD imaju odgovor u vidu sankcija, političkog pritiska, a u samoj Crnoj Gori izolaciju snaga koje imaju takva nastojanja.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je kazao da se stabilnost Crne Gore može učvrstiti jedino kroz proces evropske integracije, ali je problem kada sa partnerskih adresa dobijete oskudne poruke koje su ozbiljno zamagljivanje evropske perspektive, što daje krila uspavanom nacionalizmu iz ’95. godine, koji nikada nije odustao.

„Danas prisustvujemo hibridnom ratu protiv Zapada i Evrope a Crna Gora već par godina probija uši upozoravajući na to. Zapadni Balkan je podoban teren zato što Rusija ovđe računa na proruske sentimente“, kazao je Đukanović.

On je dodao da je očigledno da sada neki pokušavaju da urade ono sto nisu uspeli ranih 90-ih.

„Vidimo da se vraćaju na ideju da bi na Zapadnom Balkanu trebalo napraviti tri homogene, odvojene i uvećane države, što bi trebalo da se dogodi na štetu Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije“, ocenio je Đukanović.

Dodao je da je „impotentni nacionalizam“ Borisa Tadića sada zamenjen „agresivnim nacionalizmom“ Aleksandra Vučića.

„Oni sebi daju za pravo da uređuju prava Srba u drugim državama pod izgovorom ugroženosti. To sada radi Vučić, a isto to je radio i Tadić“, ocenio je Đukanović.

Ovogodišnji 2BS Forum okupio je brojne regionalne i međunarodne državnike, političare i stručnjake za bezbednost. Glavna tema foruma je Zapadni Balkan, kao i perspektiva NATO alijanse.

(SB)