Biznis 20.05.2022.

ETF ISTOČNO SARAJEVO: Održan Sajam zapošljavanja, tokom tri dana predstavilo se 15 kompanija

ČITANJE: 2 minute

Na Eletrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je završen trodnevni Sajam zapošljavanja na kojem se predstavilo 15 privatnih kompanija iz BiH, a prisustvovao je i Zavod za zapošljavanje Republike Srpske.

Luka Ždrale, predsjenik Udruženja studenata EESTEC LC Istočno Sarajevo, koje je ujedno i organizator ovog sajma, istakao je da je izrazito zadovoljan odzivom kompanija i pojasnio sam cilj sajma.

– Cilj ovog sajma je upoznavanje studenata sa firmama u kojima bi tokom studiranja mogli dobiti stipendije, ili se zaposliti nakon studija – rekao je Ždrale.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović objasnio je da je za studente, osim znanja koje dobiju na fakultetu, od velikog značaja i praktični dio koji uče u firmama.

– Na sajmu, privrednici upoznaju naše studente o djelatnostima koje obavljaju njihove firme, omogućavaju im da obavljaju svoje ferijalne prakse i upoznavaju o samom procesu rada i tehnologijama u tim firmama – rekao je Popović.

On je istakao važnost ovog sajma i u samoj socijalizaciji i upoznavanju firmi i studenata.

– Kroz ovakve akcije, preko samih praksi, naši studenti brzo dolaze do posla jer se upoznaju sa samim privrednicima i njihovim rukovodiocima, a sami privrednici imaju mogućnost da od velikog broja studenata odaberu kadar koji im odgovara – objasnio je Popović.

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva čestitao je organizatorima ovog sajma, ističući da je ovakav tip manifestacija veoma značajan za studente.

– Skoro 250 studenata je prisustvovalo sajmu, upoznali su se s pisanjem biografija, razgovarali su sa potencijalnim poslodavcima i predstavili svoje znanje – rekao je Ćosić.

Studenti se slažu da je sajam dobra prilika za upoznavanje o mogućnostima stipendiranja i zaposlenja i da su tokom tri dana predstavljene kvalitetne firme, sa dobrim ponudama.

Rade Rikić, student treće godine Mašinskog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo ističe da je ovakav vid manifestacija od velikog značaja za studente jer im omogućava saznanja o zapošljavanju u firmama na području BiH.

– Nadam se da će studentima biti podstrek da uče i da se školuju kada vide da i u našoj državi postoje radna mjesta za one koji su dobri u svojoj struci – rekao je Rikić, prenosi katera.news.

Sajam zapošljavanja održao se od 18. do 20. maja,a organizovala ga je Studentska organizacija EESTEC LC Istočno Sarajevo, u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom i Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo. Osim njih, podršku sajmu su pružili i Mašinski i Poljoprivredni fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

(SB)