Sport 07.04.2016.

Etiopljani moraju na masovni doping test

ČITANJE: 2 minute
etiopija
Etiopija do novembra mora da testira na doping 200 atletičara ili će Svjetska antidoping agencija (WADA) protiv nje pokrenuti postupak.

To bi moglo da dovede do suspenzije sa međunarodnih takmičenja, saopštila je Međunarodna atletska federacija (IAAF).

Ljekar atletske reprezentacije Etiopije Ajalev Tilahun rekao je da će u narednih sedam mjeseci između 150 i 200 atletičara biti testirano na doping, počevši od sljedeće nedjelje.

“Rečeno nam je da bi IAAF mogla da nas suspenduje ako ne ispunimo zahtjev”, rekao je Ajalev na konferenciji za novinare u Adis Abebi.

On je dodao da rezultati doping testova moraju da budu proslijeđeni WADA i IAAF. Vlada Etiopije obezbijedila je 300.000 dolara za testiranja sportista. Ajalev je agenciji Asošiejted pres rekao da bi Etiopija mogla da bude suspendovana iz međunarodnih takmičenja u svim sportovima ako se njen antidoping program značajno ne poboljša. Čelnici WADA će 3. juna posjetiti Etiopiju i procijeniti napredak, a očekuje se da će u delegaciji biti i predsjednik IAAF Sebastijan Kou.

Atletski savez Etiopije saopštioje da ne postoji opasnost da atletičarima bude zabranjeno učešće na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, ali da to ne znači da Savez može da bude opušten.

Etiopija je posljednja u nizu zemalja koja se suočava sa suspenzijom zbog dopinga svojih atletičara. IAAF je prošlog novembra suspendovala ruske atletičare iz svih međunarodnih takmičenja poslije izveštaja komisije WADA o navodnom sistemskom dopingu i problemima u kontroli dopinga.

Kenija je propustila dva roka koje joj je WADA zadala da prilagodi svoj antidoping program. WADA bi na sastanku 12. maja u Montrealu mogla da suspenduje Keniju.

Etiopija je prošlog mjeseca suspendovala troje trkača zbog dopinga, a pod istragom je još troje. Najmanje devet etiopskih atletičara je pod sumnjom za korišćenje dopinga, a nekolicinu atletičara odvojeno istražuje IAAF

(N.N.)