Vijesti 06.04.2016.

Etno selo – muzej u Ljubačevu za godinu dana oko 10.000 posjetilaca

ČITANJE: 1 minuta
ljubacevo
Etno selo – muzej “Ljubačke doline” za godinu dana, koliko postoji, posjetilo je oko 10.000 turista iz svih dijelova svijeta, a 20. aprila, za godišnjicu, svečano će biti otvorena katunska zadruga.

Nedeljko Branković, vlasnik, kaže da ova etno planinska zadruga ima šest objekata i da su autentični.

“To će biti stalna postavka, a u principu bogatiji smo za sedam-osam objekata od otvaranja prošle godine ‘Ljubačke doline’ i nekoliko stotina eksponata”, rekao je Branković, dodajući da je otvaranje zadruge planirano uz koncert, a u okviru obilježavanja Dana grada.

Od eksponata koji su u posljednje vrijeme nabavljeni najznačajnija je vršalica na ručni pogon s kraja 19. vijeka.

“Selo praktično funkcioniše i svi zanati rade. Radimo i zmijanjski vez, za koji obučavamo druge, te su sada na obuci učenici Osnovne škole ‘Milan Rakić'”, kaže Branković.

U ovom etno selu očekuju da će u ovoj godini broj posjetilaca biti duplo veći. Kako kaže Branković, najviše turista je iz regiona, gdje prednjače Slovenci, ali i iz drugih krajeva svijeta.

“Ima li smo i turiste iz Malezije, Portorika, Australije. Raduje me da ljudi dolaze iz svih dijelova svijeta”,  rekao je on.

U ovom svojevrsnom selu radi i konačište sa desetak vajata, a koje je prije dva mjeseca kategorisano. U etno selu – muzeju se nalazi i preko 5.000 eksponata koji su stizali iz čitavog svijeta.

(NN)