Vijesti 07.12.2022.

EU će građane BiH direktno “pogurati” sa do 600 KM

ČITANJE: 2 minute

Evropska unija će direktno pomoći građanima Bosne i Hercegovne da se izbore s rastućim troškovima energetika tokom predstojećeg (zimskog) perioda.

Kako saznaje Politicki.ba, najugroženije kategorije društva dobiće do 600 KM (300 eura), kako bi pokrili sve veće cijene plina, električne energije, ali i naftnih derivata.

Ursula fon der Lejen je tokom nedavne posjete Sarajevu objavila da će, po prvi put u istoriji Evropske unije, 71 milion eura biti doznačen u Budžet BiH.

Od tog novca, 50 miliona eura namijenjeno je direktnoj pomoći građanima BiH.

Danas je u Tirani, na samitu EU – zapadni Balkan, objavljeno da će Unija naš region pomoći s milijardu evra bespovratnih investicionih sredstava. Novac će se trošiti za projekte energetike i energetske efikasnosti.

Na taj iznos moguće je osigurati još više od 2,5 milijarde eura kao investicije u energetski sektor.

Novac koji će biti dijeljen građanima distribuiraće se preko Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i spuštati na niže nivoe vlasti.

Plan je da se – najvjerovatnije – on građanima doznačava u formi vaučera.

Jedno domaćinstvo može dobiti maksimalno do 600 KM, saznaje Politicki.ba. Niži nivoi vlasti, uz nadzor EU, odrediće “pragove” za dobijanje subvencija.

Ostatak od 21 miliona evra trebao bi biti utrošen na opremanje malih i srednjih preduzeća, ali i privatnih stanova i kuća opremom koja će osigurati njihovu energetsku održivost.

EU želi ulaganjima u zapadni Balkan u ovoj oblasti osloboditi naš region od zavisnosti od ruskih energenata, diverzificirati snabdijevanje energentima uopšteno, iskoristiti prirodne potencijale regiona u proizvodnji posebno električne energije, te osigurati smanjenje zagađenja, prenosi ovaj portal.

Iza rastućih cifara direktne pomoći “krije” se i namjera da se i na ovaj način zapadni Balkan još čvršće poveže sa EU.

(A. S.)