EU: Drastična upozorenja na kutijama cigareta

cigare
cigare
Od naredne godine kutije cigareta koje se prodaju širom Evrope dobiće potpuno novi dizajn.

Nakon izgubljene sudske bitke duvanske kompanije primorane su ukloniti svoj logotip s pakovanja. Međutim, ne predaju se bez borbe.

Odluka Evropskog suda je posljednji u nizu udara na duvansku industriju. Kako se sve više zemalja uključuje u borbu protiv pušenja, mnoge duvanske ikone nestaju s polica.

Bitku predvodi Australija, koja je prije tri godine uvela eksplicitna upozorenja, poput slike pluća preminule osobe koja je bila dugogodišnji konzument cigareta. Država tvrdi da je taj potez smanjio broj pušača za 15 odsto.

Od naredne godine nova regulativa EU-a nalaže da 65 odsto kutije cigareta mora biti prekriveno sličnim slikama, što ostavlja manje mjesta za logo kompanija.

– Postoje dokazi da zdravstvena upozorenja djeluju, u smislu odvraćanja mladih ljudi od konzumiranja cigareta i pomaganja starijima da prestanu pušiti. Tekstualna upozorenja su dobra, ali su slikovna efikasnija- kaže aktivistica Amanda Sandford.

Velika Britanija, Irska i Francuska otišle su i korak dalje od direktive EU-a.

Poput Australije, te zemlje najavile su plan o totalnom ukidanju loga s kutije. To je odluka protiv koje duvanski giganti najavljuju žestoku borbu.

– Nekoliko vodećih kompanija, poput British American Tobacca, Philip Morrisa, Imperiala i Japan Tobacca, podnijelo je tužbu Visokom sudu u Londonu. Odluka se očekuje u januaru. Žalili su se i Evropskom sudu pravde u Luksemburgu, navodeći kako plan o ukidanju loga krši evropski zakon o trgovačkoj zaštiti i čak zakon o slobodi izražavanja- izvještava reporter Al Jazeere Neave Barker.

Duvanske kompanije izgubile su prvostepenu presudu u Luksemburgu, a sličan ishod očekuje se i na ostalim sudovima.

(Agencije)

BRUKA U ČELINCU: Opljačkana kutija sa donacijama tokom humanitarnog meča rukometašica Borca

Od večeras praktično više ništa nije sigurno u našem društvu, pa čak ni novac od humanitarne akcije. Naime, nepoznati lopovi opljačkali su kutiju sa donacijama za porodicu Đurić iz Čelinca, gdje je večeras odigrana rukometna utakmica između Borčevih djevojaka i aktuelnih šampionki iz Gruda. Hercegovke, koje su prvakinje Bosne i Hercegovine i najbolji tim u

DODIK POTVRDIO: Staša Košarac i Vojin Mitrović kandidati SNSD-a za ministre

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da će kandidati ove stranke za ministarske funkcije u novom sazivu Savjeta ministara biti Staša Košarac i Vojin Mitrović. “Za ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnosa će biti predložen Staša Košarac, a Vojin Mitrović za ministra transporta i komunikacija”, rekao je Dodik. Dodik je napomenuo da će ministarska

OLIMPIJSKI CENTAR “JAHORINA”: Otvorena nova sezona skijanja

Na Јahorini je večeras zvanično otvorena nova ski-sezona puštanjem u rad novoizgrađenog ski-lifta “Sidro” Poljice, te paljenjem olimpijske baklje, koja će gorjeti tokom godine kao podsjetnik na olimpijsku 1984. godinu. Olimpijski plamen upalili su Nemanja Majdov, svjetski prvak u džudou, sa ostalim olimpijcima i paraolimpijcima sa područja grada Istočno Sarajevo. Direktor Olimpijskog centra Јahorina Dejan

TRG KRAJINE: Otvorena “Zimska varoš”, manifestacija će trajati mjesec dana

Gradonačelnik Igor Radojičić otvorio je večeras na banjalučkom Trgu Krajine turističku manifestaciju „Zimska varoš“, koja će trajati mjesec dana. „Građani će imati priliku da se u narednih mjesec dana ovdje zabave, pronađu neke ugostiteljske, turističke i trgovinske sadržaje – rekao je Radojičić novinarima nakon otvaranja ove manifestacije. Radojičić je rekao da će prvi put na

Grupa “Pravda za Davida” od sutra stranka pod imenom “Pokret pravde”

Osnivačka skupština političke organizacije “Pokret pravde” će biti održana sutra u Banjaluci.  “Pokret pravde“ nastaje, kako su naveli, kao politički oblik djelovanja članova neformalne grupe “Pravda za Davida“. U Banjaluci su 26. marta prošle godine počela okupljanja grupe “Pravda za Davida”, čiji članovi traže istinu u slučaju smrti banjalučkog mladića Davida Dragičevića, koji je nestao 18.

PAVIĆ: Do ponedjeljka ime ministra iz redova DNS-a

Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je danas da DNS želi jedno od tri ministarska mjesta u Savjetu ministara i da je sa tim stavom upoznao predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltiju.