Svijet 27.10.2021.

EU izrekla drastičnu kaznu Poljskoj: Varšava mora plaćati milion eura dnevno

ČITANJE: 1 minuta

Vrhovni sud Evropske unije izrekao je kaznu Poljskoj prema kojoj mora plaćati milion eura dnevno zbog sudskog spora s blokom.

Poljska će plaćati kaznu zbog nepridržavanja evropske presude o reformi pravosuđa u Varšavi. Današnja odluka suda dodatno će pogoršati sukob u vezi s vladavinom prava u najvećoj istočnoj članici bloka, piše Klix.

“Budući da nije obustavila primjenu odredbi nacionalnog zakonodavstva, koje se odnose na nadležnost Disciplinskog vijeća Vrhovnog suda, Poljskoj je naloženo da Evropskoj komisiji plaća dnevnu kaznu”, rekao je sud sa sjedištem u Luksemburgu.

Evropska komisija zatražila je kaznu prošlog mjeseca nakon što je Poljska ignorirala zahtjeve suda u julu da odmah suspendira svoj sistem sudske discipline – koji kritičari vide kao način da se ušutkaju suci koji ne podržavaju vladajuću državnu stranku Pravo i pravda.

Današnja kazna je nastavak niza brzo eskalirajućih pravnih sporova koji su ponovo pokrenuli raspravu o dugoročnoj političkoj putanji Poljske, odgađajući 23,9 milijardi eura bespovratnih sredstava koje bi zemlja trebala dobiti iz paketa EU za oporavak od pandemije.

(E.M)