Svijet 09.06.2021.

EU NE PRATI BAJDENA: Brisel ne razmatra sankcije prema političarima sa Zapadnog Balkana

ČITANJE: 1 minuta

Poslije izjave Bajdena o proširenju vanrednih mjera na zapadnom Balkanu, EU se izjasnila i potvrdila da ga neće slijediti u sankcijama.

Povodom uredbe predsjednika SAD Džozefa Bajdena o proširenju vanrednih mjera na Zapadnom Balkanu, u Briselu kažu da EU ima svoje obaveze prema partnerima u regionu, a da sankcije nisu dio trenutne evropske politike na zapadnom Balkanu, prenose agencije.

– Naš angažman u regionu je veoma snažan. Razgovor o potencijalnim sankcijama nije na dnevnom redu. Svaka odluka o tome mora da bude donijeta jednoglasno od svih zemalja članica. U ovom trenutku o tome se ne razgovara kada je riječ o partnerima na zapadnom Balkanu – kaže portparol EU Peter Stano.

Na pitanje medija u Briselu da prokomentariše Bajdenovo potpisivanje uredbe kojom se američke sankcije proširuju za pojedince i organizacje sa Zapadnog Balkana u cilju “osiguranja stabilnost i bezbjednost regiona”, Stano kaže da EU ne komentariše odluke američke administracije i da ima sopstvenu politiku kada je riječ o partnerima na Zapadnom Balkanu.

On podsjeća da je posvećenost regionu jedna od osnovnih tačaka agende EU, kao i da se održavaju regularni razgovori sa liderima Zapadnog Balkana o problemima regiona.

(SB)

Oznake: Džo Bajden, EU