Politika 02.01.2016.

EU nije pokazala snažno vođstvo

ČITANJE: 1 minuta
Miroslav-Lajcak
Slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak rekao je da EU nije pokazala snažno vođstvo u suočavanju sa izbjegličkom krizom.

-Na početku izbjegličke krize nije postojala zajednička politika, koju bi svi zajedno mogli da primjene i usvoje. Umjesto toga, pojavili su se pokušaji pojedinih zemalja ili grupe zemalja koje traže parcijalno rješenje- rekao je danas Lajčak novinarima.

On je dodao da samo snažna i ujedinjena EU može da bude rješenje, prenosi “Sputnjik”.

Lajčak je podsjetio da je ovakvo stanje stvari istaknuto različitim statusima evropskih zemalja, od kojih su neke članice evrozone, neke su dio šengena a veliki broj njih ima načine da zaobiđe propise i regulative EU.

Višegradska grupa, odnosno Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska, iznenadile su javnost svojim odbijanjem da prihvate sistem obaveznih kvota za prihvat izbjeglica, rekao je Lajčak.

-To se činilo kao nešto novo, jer do tada smo se ponašali odgovorno i nismo stvarali probleme za Uniju. Izvor kriza, koje potresaju EU zadnjih šest do sedam godina, nikada nije bio u pridošlicama u EU- rekao je Lajčak, prenosi “Sputnjik”.

On je dodao da su se partneri vjerovatno navikli da će se nove članice EU uvijek složiti i prihvatiti svaki ponuđeni prijedlog.

-Sistem kvota za obaveznu preraspodjelu nedokumentovanih migranata u zemljama EU, što je bio prijedlog Evropske komisije, bila je ishitrena administrativna odluka donesena bez prethodne ozbiljne debate, što je izazvalo talas nezadovoljstva- rekao je Lajčak.

(Srna)