Politika 09.12.2019.

EU NIŠANI SNSD: Šta je u pozadini Aćimovićeve kandidature?

Prijedlog DNS-a da Draško Aćimović bude ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH podržala je većina članova Predsjedništva te partije, ali ne i Darko Banjac. On o razlozima ćuti, mada se spekulisalo da je jedan od njih činjenica da Aćimović nije učestvovao u izbornom procesu, niti je radio na terenu sa aktivistima partije.

Ipak, razlozi su mnogo dublji i ozbiljniji i, u stvari, predstavljaju udar na SNSD i Milorada Dodika, saznaje banjaluka.net od dobro obaviještenih aktera političkih kretanja u BiH i RS.

“Na osnovu informacija kojima je raspolagao Darko Banjac, kandidat za novog ministra je projekat Evropske unije i trenutno je angažovan od Ukrajine, a za potrebe kandidature izjasnio se kao Italijan. Njegov prvenstveni cilj, za koji je dobio projekat vrijedan dva miliona evra, jeste da oslabi Milorada Dodika, odnosno da EU ima svog čovjeka u Savjetu ministara koji neće slušati stav partije koja ga je nominovala, već stranih mentora”, dodaju ovi izvori.

“Aćimović je na sličnom zadatku bio u i SDP-u. Međutim, nije ostvario dobar izborni rezultat, te je izgubio podršku baze”, zaključuju sagovornici.

Draško Aćimović je danas rekao da, ako prijedlog bude potvrđen, on ima plan i program koji će uskladiti s Zoranom Tegeltijom, predsjedavajućim Savjeta ministara.

(banjaluka.net)

Oznake: Darko Banjac