Politika 23.07.2021.

EU O INCKOVOJ ODLUCI: Revizionizam u suprotnosti sa osnovnim evropskim vrijednostima

ČITANJE: 1 minuta

Komentar o odluci visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko) kojom se zabranjuje negiranje genocida u BiH, “Avaz” je tražio i od Evropske unije. Poručeno im je:

– Primamo na znanje usvajanje zakona protiv poricanja genocida. Ovo je odluka koju je donio visoki predstavnik Valentin Incko.

Budimo jasni: revizionizam i poricanje genocida proturječe najosnovnijim evropskim vrijednostima. Pomirenje je jedan od ključnih prioriteta mišljenja Evropske komisije koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti da bi napredovala na svom putu ka EU.

EU je vrlo jasna u pogledu svojih očekivanja u tom pogledu, nedavno u zajedničkoj izjavi visokog predstavnika Borelja (Borrell) i povjerenika Varheljija (Varhely) objavljenoj povodom 26. obilježavanja genocida u Srebrenici. EU očekuje da lideri Bosne i Hercegovine djeluju suvereno i poduzmu konkretne korake i promoviraju okruženje pogodno za pomirenje kako bi se prevazišlo naslijeđe rata.

EU se nedvosmisleno obavezala na suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. EU snažno poziva sve političke lidere da se suzdrže od upotrebe zapaljive retorike i podjele i ne poduzimaju bilo kakve korake koji bi mogli potkopati perspektivu zemlje prema EU – istakli su u reagovanju.

(SB)

 

Oznake: EU