Politika 31.01.2022.

EU o neumskim pregovorima: Vidjeli smo napredak, stranke moraju nastaviti tražiti rješenje

ČITANJE: 1 minuta

Nakon propalih neumskih pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, iz Delegacije EU kažu kako su vidjeli napredak u razgovorima o ustavnoj i izbornoj reformi u prethodnim nekoliko dana.

“Očekujemo da političke stranke nastave tražiti rješenja za neriješena pitanja i pozivamo Interresornu grupu da finalizira integrativni paket reformi”, saopštili su.

Iako nikakav dogovor nije postignut predstavnici EU i SAD-a koji su medijatori u maratonskih pregovorima i dalje ističu optimizam te naglašavaju da je ključ dogovora među domaćim liderima, prenosi Klix.

Izaslanik SAD-a Matthew Palmer zahvalio je političkim liderima koji su došli u Neum da pregovaraju o ovim, kako je rekao, veoma važnim političkim pitanjima.

Predstavnica EU Angelina Eichhorst danas je u Neumu izjavila kako su bili kvalitetni i konstruktivni sastanci s veoma kompleksnim pitanjima.

“U osnovi mogu reći da će se razgovori nastaviti”, rekla je Eichhorst. Dodala je da će se o izboru članova Predsjedništva i funkcionalnosti Federacije BiH još razgovarati.

(E.M)