Svijet 18.12.2022.

EU o ograničavanju cijene gasa

ČITANJE: 1 minuta

Zemlje EU razmatraju prijedlog o ograničavanju cijene gasa niže nivoe od predloženih, uoči sutrašnjeg sastanka ministara energetike.

Uprkos višemjesečnim pregovorima i dva hitna ministarska sastanka o prijedlogu za ograničenje cijene gasa, članice EU nisu postigle dogovor o tome, jer postoje nesuglasice o tome da li bi to moglo da ublaži ili pogorša evropsku energetsku krizu.

Češka, koja je trenutno predsjedavajuća EU, napravila je novi kompromis kako bi “stvari sutra krenule sa mrtve tačke”.

Suština tog prijedloga je da se aktivira gornja granica ako cijena na holandskom gasnom čvorištu pređe 188 evra po megavat-času tokom tri dana.

To je daleko niže od ranije predviđene cijene od 275 evra po megavat-času, koju je prvobitno predložila Evropska komisija, a koju su zemlje koje podržavaju ograničenje cijene, uključujući Belgiju, Poljsku i Grčku, odbacile kao previsoku.

Ove zemlje smatraju da ta granica mora biti ispod 200 evra da bi se izborili sa visokim cijenama gasa koje su povećale račune potrošača.

Rusija je bila najveći snabdijevač EU gasom prije početka specijalne operacije u Ukrajini u februaru.

Moskva je od tada prekinula većinu isporuka gasa u Evropu, uzrokujući skok cijena i rekordno visoku inflaciju.

Najveće evropsko tržište gasa NJemačka, kao i Holandija i Austrija protive se ograničenju, za koje kažu da bi moglo da poremeti funkcionisanje energetskih tržišta na kontinentu i da preusmjeri preko potreban teret gasa u druge regione gdje cijene nisu ograničene.

(Srna/Z.M)

Oznake: EU, gas