Region 12.10.2022.

EU PORUČUJE SRBIJI: Uskladite politiku sa Briselom, uvedite sankcije Rusiji

ČITANJE: 2 minute

Srbija se mora više uskladiti sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući sankcije Rusiji, ali to ne može biti razlog za obustavu pregovora, izjavio je danas komesar za proširenje Oliver Varhelji.

„U trenutnim geopolitičkim okolnostima, Srbija mora da poveća usklađenost sa evropskom spoljnom politikom, uključujući deklaracije i sankcije Rusiji“, rekao je komesar Varhelji, predstavljajući izveštaj o proširenju i napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata na putu ka EU.

Komisija je danas predstavila paket proširenja, koji uključuje pregled napretka u svim zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima. Izvještaj se objavljuje jednom godišnje. Ovaj izvještaj pokriva šest zemalja zapadnog Balkana i Tursku. Izveštaji o Ukrajini i Moldaviji, koje su u junu dobile status kandidata, i Gruziji, koja je postala potencijalni kandidat, ovog puta nisu objavljeni, s obzirom da je Komisija nedavno objavila mišljenje o njihovoj kandidaturi.

S obzirom na to da se prema novoj metodologiji pristupnih pregovora mogu suspendovati i vratiti na početak ukoliko ne bude dovoljno napretka, komesar Varhelyi, koji je izveštaj prvo predstavio u Odboru za spoljnu politiku Evropskog parlamenta, a potom i na novinarima konferenciji, postavljeno je pitanje mogu li se prekinuti pregovori za Srbiju jer odbija da uvede sankcije Rusiji, štaviše, procenat poštovanja u protekloj godini je značajno opao i Srbija nazaduje umesto da napreduje.

“Zato se pregovori ne mogu prekinuti”

“Ovo je razlog za zabrinutost, ali pregovori ne mogu biti obustavljeni zbog toga. Takva su pravila”, rekao je Varhelyi.

U izveštaju se pominje i potpisivanje zajedničkih političkih prioriteta Srbije i Rusije za period 2023-2024. septembra u Njujorku na marginama Generalne skupštine UN, gde su ministri spoljnih poslova Nikola Selaković i Sergej Lavrov potpisali taj dokument.

“Neke izjave i potezi visokih srpskih zvaničnika direktno su u suprotnosti sa spoljnopolitičkim stavovima EU, uključujući potpisivanje zajedničkih političkih prioriteta između Rusije i Srbije u septembru ove godine”, navodi se u izveštaju.

Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Crna Gora su slijedile EU i uvele sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, samo Srbija i Turska nisu.

“U EU nema mjesta za veličanje ratnih zločinaca”

Izveštaj poziva srpske vlasti da preuzmu odgovornost za “proaktivnu i objektivnu komunikaciju” o Evropskoj uniji, koja je njen glavni politički i ekonomski partner u skladu sa njenim deklarisanim strateškim ciljem integracije u EU.

Sve zemlje zapadnog Balkana pozvane su da prevaziđu prošlost i riješe sporove iz ratova 1990-ih. “Moraju se riješiti važna otvorena bilateralna pitanja, uključujući pitanja granica, osiguranje pravde za žrtve ratnih zločina, identifikaciju preostalih nestalih osoba i uspostavljanje tačne evidencije prošlih zločina na regionalnom nivou. U EU nema mjesta zapaljivačkoj retorici ili veličanju ratnih zločinaca, sa bilo koje strane“, navodi se u izvještaju.

(SB)

Oznake: EU