Vijesti 27.10.2022.

EU pripremila paket podrške za zapadni Balkan

ČITANJE: 1 minuta

Evropska unija pripremila je paket podrške za cijeli zapadni Balkan kako bi mu pomogla u suočavanju s energetskom krizom, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Fon der Lajen, koja je posjetu zapadnom Balkanu započela juče u Sjevernoj Makedoniji, rekla je na zajedničkoj konferenciji za novinare s makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim, da je EU obezbijedila grantove u vrijednosti od 80 miliona evra za tu zemlju kao vid hitne podrške budžetu.

“To će pomoći u suočavanju s visokim troškovima energije za vaše građane i kompanije”, rekla je fon der Lajen i najavila da će u Sjevernu Makedoniju stići još sredstava.

Ona je na Tviteru ocijenila da pregovarački proces sa Sjevernom Makedonijom dobija na zamahu i da je makedonski narod posvećen evropskim vrijednostima.

“Sve ujedinjene političke snage mogu da ostvare cilj, za dobrobit građana. Sada je taj trenutak”, poručila je Fon der Lajen.

Nakon posjete Skoplju, Fon der Lajen će, kako je ranije najavljeno, danas boraviti u Prištini i Tirani, a sutra su na agendi Srbija i BiH.

Posjetu završava 29. oktobra u Podgorici.

(Agencije)