Politika 03.12.2020.

EU smatra da Milan Tegeltija treba podnijeti ostavku

ČITANJE: 1 minuta

Delegacija EU u BiH pozvala je predsjednika Viskog sudskog tužilačkog savjeta (VSTS) Milana Tegeltiju da uvaži stavove sa današnje sjednice Savjeta o potrebi podnošenja ostavke.

Pozivamo predsjednika da djeluje odgovorno i zaštiti instituciju VSTS-a time što će uvažiti stavove Savjeta o potrebi podnošenja ostavke, kako bi se spriječilo produžavanje krize u cijelom pravosuđu, te pomoglo da se vrati povjerenje javnosti – objavljeno je na internet stranici Delegacije EU.

U saopštenju se navodi da bi izostanak odgovarajućeg djelovanja bio “šamar građanima i pravosudnoj zajednici”, uključujući i članove VSTS-a koji služe instituciji kako i dolikuje, te da bi to predstavljalo i ozbiljno podrivanje sposobnosti zemlje da se pridržava evropskih standarda u oblasti vladavine prava koji se tiču nezavisnosti i integriteta pravosuđa.

– Ključni zadatak VSTS-a je da obezbijedi nezavisnost pravosuđa, kao i da garantuje pravilno funkcionisanje cjelokupnog pravosudnog sistema u zemlji – navodi se u saopštenju.

Tema današnje vanredne sjednice VSTS-a bila je sporni snimak razgovora predsjednika VSTS-a sa bivšim članom Savjeta Milijanom Buhom o imenovanju njene sestre na jednu od pravosudnih funkcija.

Tegeltija je negirao izvještaje medija i naglasio da je taj snimak nezakonit, neautentičan i iskonstruisan.

(Srna)

Oznake: EU, Milan Tegeltija