Svijet 24.01.2022.

EU: Teške posljedice za Rusiju u slučaju agresije na Ukrajinu

ČITANJE: 1 minuta

Ministri vanjskih poslova država članica EU istaknuli su da za koncept “interesnih sfera” nema mjesta u 21. stoljeću te osudili ruske prijetnje Ukrajini i zaprijetili Moskvi teškim posljedicama ako napadne tu zemlju. “Za koncept interesnih sfera nema mjesta u 21. stoljeću”, kaže se u zaključcima Vijeća EU o europskoj sigurnosnoj situaciji.

Ministri vanjskih poslova država članica sastali su se u ponedjeljak u Bruxellesu, a glavna tema je napeta situacija na ukrajinskim granicama, gdje je Rusija nagomilala desetke tisuća vojnika. “Vijeće osuđuje ruske kontinuirane agresivne poteze i prijetnje protiv Ukrajine i poziva je da deeskalira situaciju, poštuje međunarodno pravo i konstruktivno se uključi u dijalog kroz uspostavljene međunarodne mehanizme”, kaže se u zaključcima, prenosi index.hr.

Restriktivne mjere

Dodaju da bi bilo kakva vojna agresija na Ukrajinu imala “teške posljedice” i “visoku cijenu” za Rusiju. Te posljedice uključuju široku lepezu restriktivnih mjera protiv pojedinih gospodarskih sektora i pojedinaca koje bi EU usvojila u koordinaciji s partnerima. Zbog situacije u Ukrajini neke su zemlje najavile smanjenje diplomatskih misija i izdale naputak da se ne putuje u tu zemlju.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman je rekao da Hrvatska prati situaciju, ali da zasad nema razloga za povlačenje. “Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku rekao je da zasad nema razloga za evakuaciju. Hrvatska će pratiti situaciju i stajalište EU. Moguće je da dođe do promjene, ali zasad države članice neće povlačiti svoje diplomate”, rekao je Grlić Radman.

(SB)

Oznake: EU