Politika 10.01.2022.

EU upozorila na moguće sankcije zbog političke krize u BiH

ČITANJE: 2 minute

EU oštro je osudila večeras, kako je navedeno, “negativu i zapaljivu retoriku podjela” koju su koristili lideri Republike Srpske tokom proslave 9. januara, ocijenivši da takve aktivnosti ugrožavaju stabilnost i evropski put BiH.

Brisel je pozvao političke lidere BiH, uključujući i rukovodstvo Republike Srpske, da okončaju “neprihvatljive korake podjela i u potpunosti se vrate radu državnih institucija.

U suprotom, EU upozorava na moguće sankcije, piše Tanjug.

“Neprihvatljiva retorika i akcije dodatno su pojačale tenzije među zajednicama širom zemlje i dodatno eskaliraju tekuću političku krizu. To ugrožava stabilnost i prosperitet zemlje i u potpunoj je suprotnosti s njenom perspektivom EU koja se može zasnivati samo na jedinstvenoj i suverenoj Bosni i Hercegovini”, navodi se u saopštenjuu portparola Evropske službe za spoljen poslove Petera Stana.

U saopštenju se dodaje da proslave u Republici Srpskoj “nisu u skladu s Ustavom BiH, kako je presudio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, i podsjeća da je EU više puta pozivala rukovodstvo RS da se “odvoji od spornih akcija i retorike i da sporove rješava dijalogom i pravnim sredstvima u državnim institucijama”.

“Rukovodstvo RS treba da doprinese okončanju zabrinjavajućeg trenda mržnje i netolerancije. Ovo mora uključivati i stavljanje tačke na veličanje ratnih zločinaca i negiranje ili veličanje njihovih zločina”, dodaje se u saopštenju iz EEAS.

U saopštenju se navodi i da EU žali zbog “podrške koju su drugi partneri dali manifestacijama koje ugrožavaju regionalnu stabilnost i utiču na dobrosusjedske odnose”.

Iz Brisela poručuju da nastavak blokade institucija BiH, nedostatak konstruktivnog dijaloga i upotreba zapaljive retorike u javnosti dovode do nestabilnosti i kašnjenja u postizanju reformi važnih za BiH i bolji život njenog naroda.

U zaključku, EU upozorava da, ukoliko se situacija u BiH dodatno pogorša, EU raspolaže širokim paketom alata, uključujući postojeći okvir sankcija EU i reviziju ukupne pomoći EU.

(A.M.)